Difference between revisions of "Osprey"

From Conservapedia
Jump to navigation Jump to search
(Created page with "{{Taxonomy |name=Osprey |image=Osprey.jpg |caption= |domain=Eukaryota |kingdom=Animalia |subkingdom=Bilateria |branch=Deuterostomia |superphylum= |phylum=Chordata |subphylum=Ver...")
 
Line 42: Line 42:
 
|conservation=
 
|conservation=
 
}}
 
}}
 +
 +
The Osprey (Pandion haliaetus) is a [[fish-eating]] [[hawk]] found along coastlines and around [[marshes]], lakes, and rivers almost worldwide. Ospreys are often seen [[flying]] over water searching for prey, then hovering and plunging feet first to capture a fish in their talons (fish are normally carried head first and belly down). [[Bald Eagles]] may sometimes chase them and force them to drop their catch. During migration, Ospreys may be seen far from water, even over deserts. Migrants travel singly, not in flocks. The Osprey's diet consists almost entirely of fish, generally in the range of 10 to 30 inch in length. Rarely, small mammals, birds, or reptiles may be eaten.
  
 
[[Category:Birds of Prey]]
 
[[Category:Birds of Prey]]

Revision as of 06:06, December 22, 2012

Osprey
Osprey.jpg
Scientific classification
Kingdom Information
Domain Eukaryota
Kingdom Animalia
Subkingdom Bilateria
Branch Deuterostomia
Phylum Information
Phylum Chordata
Sub-phylum Vertebrata
Infraphylum Gnathostomata
Class Information
Superclass Tetrapoda
Class Aves
Sub-class Neornithes
Infra-class Neoaves
Order Information
Superorder Passerimorphae
Order Accipitriformes
Infraorder Falconides
Family Information
Family Accipitridae
Sub-family Pandioninae
Genus Information
Genus Pandion
Species Information
Species P. haliaetus
Subspecies P. h. carolinensis
P. h. cristatus
P. h. haliaetus
P. h. ridgwayi
Population statistics

The Osprey (Pandion haliaetus) is a fish-eating hawk found along coastlines and around marshes, lakes, and rivers almost worldwide. Ospreys are often seen flying over water searching for prey, then hovering and plunging feet first to capture a fish in their talons (fish are normally carried head first and belly down). Bald Eagles may sometimes chase them and force them to drop their catch. During migration, Ospreys may be seen far from water, even over deserts. Migrants travel singly, not in flocks. The Osprey's diet consists almost entirely of fish, generally in the range of 10 to 30 inch in length. Rarely, small mammals, birds, or reptiles may be eaten.