Difference between revisions of "Forest owlet"
Jump to navigation
Jump to search
m |
|||
| Line 31: | Line 31: | ||
|subtribe= | |subtribe= | ||
|genera= | |genera= | ||
| − | |genus= | + | |genus=Heteroglaux |
|subgenus= | |subgenus= | ||
| − | |species= | + | |species=H. blewitti |
|binomialname= | |binomialname= | ||
| − | |syn= | + | |syn=''Athene blewitti'' |
|sub= | |sub= | ||
|alt= | |alt= | ||
|regionimg= | |regionimg= | ||
| − | |pop= | + | |pop=75-400 (2016 est.) |
| − | |conservation= | + | |conservation=Critically endangered<ref>http://www.iucnredlist.org/details/22689335/0</ref> |
}} | }} | ||
| + | The '''forest owlet''' (''Heteroglaux blewitti'') is a species of [[owl]] found in several places within the Indian subcontinent. Originally known from seven specimens collected in the late-19th century, the species was rediscovered in 1998; its fragmented and scattered population has placed it among the critically endangered by the IUCN. | ||
| + | |||
| + | ==Range and habitat== | ||
| + | The bird has been seen to date in five areas in north-central India, the largest of which is to the east of Burhanpur; four smaller areas exist west to near Mumbai. | ||
| + | |||
| + | ==References== | ||
| + | <small><references/></small> | ||
| + | |||
[[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Owls]] | [[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Owls]] | ||
Revision as of 11:59, October 10, 2017
| Forest Owlet | |
|---|---|
| Scientific classification | |
| Kingdom Information | |
| Domain | Eukaryota |
| Kingdom | Animalia |
| Subkingdom | Bilateria |
| Branch | Deuterostomia |
| Phylum Information | |
| Phylum | Chordata |
| Sub-phylum | Vertebrata |
| Infraphylum | Gnathostomata |
| Class Information | |
| Superclass | Tetrapoda |
| Class | Aves |
| Sub-class | Neornithes |
| Infra-class | Neoaves |
| Order Information | |
| Order | Strigiformes |
| Family Information | |
| Families | Strigidae |
| Sub-family | Striginae |
| Genus Information | |
| Genus | Heteroglaux |
| Species Information | |
| Species | H. blewitti |
| Synonyms | Athene blewitti |
| Population statistics | |
| Population | 75-400 (2016 est.) |
| Conservation status | Critically endangered[1] |
The forest owlet (Heteroglaux blewitti) is a species of owl found in several places within the Indian subcontinent. Originally known from seven specimens collected in the late-19th century, the species was rediscovered in 1998; its fragmented and scattered population has placed it among the critically endangered by the IUCN.
Range and habitat
The bird has been seen to date in five areas in north-central India, the largest of which is to the east of Burhanpur; four smaller areas exist west to near Mumbai.