Difference between revisions of "Sulawesi serpent-eagle"
(Created page with "{{Taxonomy |name=Sulawesi Serpent-eagle |image= |caption= |domain=Eukaryota |kingdom=Animalia |subkingdom=Bilateria |branch=Deuterostomia |superphylum= |phylum=Chordata |subphyl...") |
m |
||
| Line 21: | Line 21: | ||
|superorder=Passerimorphae | |superorder=Passerimorphae | ||
|order=Accipitriformes | |order=Accipitriformes | ||
| − | |suborder= | + | |suborder=Accipitres |
| − | |infraorder= | + | |infraorder= |
| − | |superfamily= | + | |superfamily=Accipitroidea |
|families= | |families= | ||
|family=Accipitridae | |family=Accipitridae | ||
| Line 40: | Line 40: | ||
|regionimg= | |regionimg= | ||
|pop= | |pop= | ||
| − | |conservation= | + | |conservation=Least concern<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22695313/93502324</ref> |
}} | }} | ||
| + | The '''Sulawesi serpent-eagle''' (Spilornis rufipectus) is a species of [[bird of prey]] of the family Accipitridae, and found within the Sulawesi and Sula Islands sub-region of Indonesia. | ||
| + | |||
| + | ==Description== | ||
| + | The Sulawesi serpent-eagle is medium-sized, with a length of 16–21 inches, and a wingspan of 41–47 inches. Females are slightly larger than males. The upperparts are a chocolate brown in color, with the top of the head and face blackish-brown to black; a short, but wide crest is erectile on the back of the head, thinly tipped in white. The chest and belly is rufus in color, with the belly heavily barred-to-mottled in white. Primaries, secondaries, and tail are barred. Juvenile birds are nearly all white from the head to the lower belly; they also sport a black "mask" about the eyes. | ||
| + | |||
| + | ===Subspecies=== | ||
| + | *''Spilornis rufipectus rufipectus''; Sulawesi and adjacent islands | ||
| + | *''Spilornis rufipectus sulaensis''; Banggai and Sula islands | ||
| + | |||
| + | ==References== | ||
| + | <small><references/></small> | ||
[[Category:Birds of Prey]][[Category:Eagles]] | [[Category:Birds of Prey]][[Category:Eagles]] | ||
Latest revision as of 16:03, February 24, 2019
| Sulawesi Serpent-eagle | |
|---|---|
| Scientific classification | |
| Kingdom Information | |
| Domain | Eukaryota |
| Kingdom | Animalia |
| Subkingdom | Bilateria |
| Branch | Deuterostomia |
| Phylum Information | |
| Phylum | Chordata |
| Sub-phylum | Vertebrata |
| Infraphylum | Gnathostomata |
| Class Information | |
| Superclass | Tetrapoda |
| Class | Aves |
| Sub-class | Neornithes |
| Infra-class | Neoaves |
| Order Information | |
| Superorder | Passerimorphae |
| Order | Accipitriformes |
| Sub-order | Accipitres |
| Family Information | |
| Superfamily | Accipitroidea |
| Family | Accipitridae |
| Sub-family | Circaetinae |
| Genus Information | |
| Genus | Spilornis |
| Species Information | |
| Species | S. rufipectus |
| Population statistics | |
| Conservation status | Least concern[1] |
The Sulawesi serpent-eagle (Spilornis rufipectus) is a species of bird of prey of the family Accipitridae, and found within the Sulawesi and Sula Islands sub-region of Indonesia.
Description
The Sulawesi serpent-eagle is medium-sized, with a length of 16–21 inches, and a wingspan of 41–47 inches. Females are slightly larger than males. The upperparts are a chocolate brown in color, with the top of the head and face blackish-brown to black; a short, but wide crest is erectile on the back of the head, thinly tipped in white. The chest and belly is rufus in color, with the belly heavily barred-to-mottled in white. Primaries, secondaries, and tail are barred. Juvenile birds are nearly all white from the head to the lower belly; they also sport a black "mask" about the eyes.
Subspecies
- Spilornis rufipectus rufipectus; Sulawesi and adjacent islands
- Spilornis rufipectus sulaensis; Banggai and Sula islands