Difference between revisions of "Western marsh harrier"
DavidB4-bot (talk | contribs) (→References: clean up) |
m |
||
| Line 19: | Line 19: | ||
|subclass=Neornithes | |subclass=Neornithes | ||
|infraclass=Neoaves | |infraclass=Neoaves | ||
| − | |superorder= | + | |superorder= |
|order=Accipitriformes | |order=Accipitriformes | ||
| − | |suborder= | + | |suborder=Accipitres |
| − | |infraorder= | + | |infraorder= |
| − | |superfamily= | + | |superfamily=Accipitroidea |
|families= | |families= | ||
| − | |family=Accipitridae | + | |family=Accipitridae |
| − | |subfamily= | + | |subfamily=Circinae |
|supertribe= | |supertribe= | ||
|tribe= | |tribe= | ||
| Line 40: | Line 40: | ||
|regionimg= | |regionimg= | ||
|pop= | |pop= | ||
| − | |conservation=Least concern<ref> | + | |conservation=Least concern<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22695344/93503491</ref> |
}} | }} | ||
| + | The '''western''', or '''Eurasian marsh harrier''', or simply '''marsh harrier''' (''Circus aeruginosus'') is a Palearctic species of [[bird of prey]] of family Accipitridae, and found over much of Europe, Asia, and north Africa. | ||
| + | |||
| + | ==Description== | ||
| + | The western marsh harrier is medium-sized; about 17 to 25 inches in length and a wingspan of 45 to 51 inches. Males weigh 14 to 23 ounces, while females weigh 18 to 28 ounces. | ||
| + | |||
| + | The larger and heavier female is consistently dark brown in color overall. The upper head and the throat are a pale yellowish cream to yellow. A dark line encircles the eye, runs to the back of the head. Underneath it bears extensive brown streaks on the chest and belly; to a lesser degree this extends to the underwing coverts. Primaries and secondaries are a brownish-grey, with the tips of the primaries slightly darker in color. In the rust-brown male, the underside streaks give way to more white on the underwing coverts, with much of the remainder of the wing a silver-gray to white; the primaries are black. The tail is long and gray, the head light gray with dark dashes. | ||
| + | |||
| + | The western marsh harrier holds the wings in a "V" shape while in flight. | ||
| + | |||
| + | ===Subspecies=== | ||
| + | *''Circus aeruginosus aeruginosus''; western and central Palearctic of Europe and Asia (breeding range); sub-Saharan Africa to northern South Africa, and southern Asia (winter range) | ||
| + | *''Circus aeruginosus harterti''; Africa: Morocco to Tunisia | ||
| + | |||
| + | |||
==References== | ==References== | ||
| − | + | <small><references/></small> | |
| + | |||
[[Category:Birds of Prey]][[Category:Harriers]] | [[Category:Birds of Prey]][[Category:Harriers]] | ||
Revision as of 10:35, March 9, 2019
| Western Marsh Harrier | |
|---|---|
| Scientific classification | |
| Kingdom Information | |
| Domain | Eukaryota |
| Kingdom | Animalia |
| Subkingdom | Bilateria |
| Branch | Deuterostomia |
| Phylum Information | |
| Phylum | Chordata |
| Sub-phylum | Vertebrata |
| Infraphylum | Gnathostomata |
| Class Information | |
| Superclass | Tetrapoda |
| Class | Aves |
| Sub-class | Neornithes |
| Infra-class | Neoaves |
| Order Information | |
| Order | Accipitriformes |
| Sub-order | Accipitres |
| Family Information | |
| Superfamily | Accipitroidea |
| Family | Accipitridae |
| Sub-family | Circinae |
| Genus Information | |
| Genus | Circus |
| Species Information | |
| Species | C. aeruginosus |
| Population statistics | |
| Conservation status | Least concern[1] |
The western, or Eurasian marsh harrier, or simply marsh harrier (Circus aeruginosus) is a Palearctic species of bird of prey of family Accipitridae, and found over much of Europe, Asia, and north Africa.
Description
The western marsh harrier is medium-sized; about 17 to 25 inches in length and a wingspan of 45 to 51 inches. Males weigh 14 to 23 ounces, while females weigh 18 to 28 ounces.
The larger and heavier female is consistently dark brown in color overall. The upper head and the throat are a pale yellowish cream to yellow. A dark line encircles the eye, runs to the back of the head. Underneath it bears extensive brown streaks on the chest and belly; to a lesser degree this extends to the underwing coverts. Primaries and secondaries are a brownish-grey, with the tips of the primaries slightly darker in color. In the rust-brown male, the underside streaks give way to more white on the underwing coverts, with much of the remainder of the wing a silver-gray to white; the primaries are black. The tail is long and gray, the head light gray with dark dashes.
The western marsh harrier holds the wings in a "V" shape while in flight.
Subspecies
- Circus aeruginosus aeruginosus; western and central Palearctic of Europe and Asia (breeding range); sub-Saharan Africa to northern South Africa, and southern Asia (winter range)
- Circus aeruginosus harterti; Africa: Morocco to Tunisia