Difference between revisions of "Morepork"

From Conservapedia
Jump to navigation Jump to search
(→‎References: clean up)
m
 
Line 24: Line 24:
 
|infraorder=
 
|infraorder=
 
|superfamily=
 
|superfamily=
−
|families=Strigidae
+
|families=
−
|family=
+
|family=Strigidae
 
|subfamily=Striginae
 
|subfamily=Striginae
 
|supertribe=
 
|supertribe=
Line 39: Line 39:
 
|alt=
 
|alt=
 
|regionimg=
 
|regionimg=
−
|pop=
+
|pop=Unknown (2016 est.)<ref>https://www.iucnredlist.org/species/62023843/95186187#population</ref>
−
|conservation=Least concern<ref>http://www.iucnredlist.org/details/62023843/0</ref>
+
|conservation=Least concern<ref>https://www.iucnredlist.org/species/62023843/95186187</ref>
 
}}
 
}}
 +
The '''morepork''' or '''ruru''' (''Ninox novaeseelandiae'') is a species of [[owl]] of the family Strigidae, and found over much of [[New Zealand]] and [[Tasmania]].
  
−
==Subspecies==
+
==Description==
−
*''Ninox novaeseelandiae albaria'' (extinct)
+
The morepork is medium-sized, about 10 to 11.5 inches long, and weighs 4.9 to 7.6 ounces.  Females are larger than males.  Plumage is dark brown above, with a scattering of light brown and white spots; the underside has more white, giving the belly a streaked appearance.  The facial disk is ringed in spotty yellowish-white, with the "eye brows" more heavily defined.  The tail is dark brown, banded in light brown.  Eyes and feet are yellow.  Juvenile birds are a dark grayish-brown, with feather tips having a fluffy, down-like appearance; they do not gain adult plumage until after their third year.
−
*''Ninox novaeseelandiae leucopsis''
 
−
*''Ninox novaeseelandiae novaeseelandiae''
 
−
*''Ninox novaeseelandiae undulata'' (extinct)
 
  
 +
The owl's name is part of the local dialect, in reference to its distinctive hooting call<ref>https://www.xeno-canto.org/species/Ninox-novaeseelandiae</ref>.
 +
 +
===Subspecies===
 +
*''Ninox novaeseelandiae albaria'', Lord Howe boobook; Australia (Lord Howe Island; extinct)
 +
*''Ninox novaeseelandiae leucopsis'', Tasmanian boobook or Tasmanian spotted owl; Australia (Tasmania)
 +
*''Ninox novaeseelandiae novaeseelandiae'', morepork; New Zealand
 +
*''Ninox novaeseelandiae undulata'', Norfolk boobook; Australia (Norfolk Island; extinct)
  
 
==References==
 
==References==
−
{{Reflist}}
+
<small><references/></small>
  
 
[[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Owls]][[Category:Boobooks]]
 
[[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Owls]][[Category:Boobooks]]

Latest revision as of 21:08, January 3, 2020

Morepork
Morepork.jpg
Scientific classification
Kingdom Information
Domain Eukaryota
Kingdom Animalia
Subkingdom Bilateria
Branch Deuterostomia
Phylum Information
Phylum Chordata
Sub-phylum Vertebrata
Infraphylum Gnathostomata
Class Information
Superclass Tetrapoda
Class Aves
Sub-class Neornithes
Infra-class Neoaves
Order Information
Order Strigiformes
Family Information
Family Strigidae
Sub-family Striginae
Genus Information
Genus Ninox
Species Information
Species N. novaeseelandiae
Population statistics
Population Unknown (2016 est.)[1]
Conservation status Least concern[2]

The morepork or ruru (Ninox novaeseelandiae) is a species of owl of the family Strigidae, and found over much of New Zealand and Tasmania.

Description

The morepork is medium-sized, about 10 to 11.5 inches long, and weighs 4.9 to 7.6 ounces. Females are larger than males. Plumage is dark brown above, with a scattering of light brown and white spots; the underside has more white, giving the belly a streaked appearance. The facial disk is ringed in spotty yellowish-white, with the "eye brows" more heavily defined. The tail is dark brown, banded in light brown. Eyes and feet are yellow. Juvenile birds are a dark grayish-brown, with feather tips having a fluffy, down-like appearance; they do not gain adult plumage until after their third year.

The owl's name is part of the local dialect, in reference to its distinctive hooting call[3].

Subspecies

  • Ninox novaeseelandiae albaria, Lord Howe boobook; Australia (Lord Howe Island; extinct)
  • Ninox novaeseelandiae leucopsis, Tasmanian boobook or Tasmanian spotted owl; Australia (Tasmania)
  • Ninox novaeseelandiae novaeseelandiae, morepork; New Zealand
  • Ninox novaeseelandiae undulata, Norfolk boobook; Australia (Norfolk Island; extinct)

References