| Line 24: |
Line 24: |
| | |infraorder= | | |infraorder= |
| | |superfamily= | | |superfamily= |
| − | |families=Strigidae | + | |families= |
| − | |family= | + | |family=Strigidae |
| | |subfamily=Striginae | | |subfamily=Striginae |
| | |supertribe= | | |supertribe= |
| Line 39: |
Line 39: |
| | |alt= | | |alt= |
| | |regionimg= | | |regionimg= |
| − | |pop= | + | |pop=Unknown (2016 est.)<ref>https://www.iucnredlist.org/species/62023843/95186187#population</ref> |
| − | |conservation=Least concern<ref>http://www.iucnredlist.org/details/62023843/0</ref> | + | |conservation=Least concern<ref>https://www.iucnredlist.org/species/62023843/95186187</ref> |
| | }} | | }} |
| | + | The '''morepork''' or '''ruru''' (''Ninox novaeseelandiae'') is a species of [[owl]] of the family Strigidae, and found over much of [[New Zealand]] and [[Tasmania]]. |
| | | | |
| − | ==Subspecies== | + | ==Description== |
| − | *''Ninox novaeseelandiae albaria'' (extinct)
| + | The morepork is medium-sized, about 10 to 11.5 inches long, and weighs 4.9 to 7.6 ounces. Females are larger than males. Plumage is dark brown above, with a scattering of light brown and white spots; the underside has more white, giving the belly a streaked appearance. The facial disk is ringed in spotty yellowish-white, with the "eye brows" more heavily defined. The tail is dark brown, banded in light brown. Eyes and feet are yellow. Juvenile birds are a dark grayish-brown, with feather tips having a fluffy, down-like appearance; they do not gain adult plumage until after their third year. |
| − | *''Ninox novaeseelandiae leucopsis''
| |
| − | *''Ninox novaeseelandiae novaeseelandiae''
| |
| − | *''Ninox novaeseelandiae undulata'' (extinct)
| |
| | | | |
| | + | The owl's name is part of the local dialect, in reference to its distinctive hooting call<ref>https://www.xeno-canto.org/species/Ninox-novaeseelandiae</ref>. |
| | + | |
| | + | ===Subspecies=== |
| | + | *''Ninox novaeseelandiae albaria'', Lord Howe boobook; Australia (Lord Howe Island; extinct) |
| | + | *''Ninox novaeseelandiae leucopsis'', Tasmanian boobook or Tasmanian spotted owl; Australia (Tasmania) |
| | + | *''Ninox novaeseelandiae novaeseelandiae'', morepork; New Zealand |
| | + | *''Ninox novaeseelandiae undulata'', Norfolk boobook; Australia (Norfolk Island; extinct) |
| | | | |
| | ==References== | | ==References== |
| − | {{Reflist}}
| + | <small><references/></small> |
| | | | |
| | [[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Owls]][[Category:Boobooks]] | | [[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Owls]][[Category:Boobooks]] |