Difference between revisions of "Hoatzin"

From Conservapedia
Jump to navigation Jump to search
m
Line 42: Line 42:
 
|conservation=
 
|conservation=
 
}}
 
}}
 +
The '''hoatzin''' (''Opisthocomus hoatzin'') is a South American bird whose chief characteristic is a pair of claws on each wing when young, presenting an evolutionary problem.
 +
 +
==Description==
 +
The hoatzin (pronounced "wat-sin") is just over 26 inches long and weighs about 2.5 pounds.  It is colored brown above, and yellow below.  Bright red eyes are surrounded by bare blue facial skin, and its small head is topped by a loose crest of feathers.  It has a small callus on its chest, which acts as a "tripod" for the bird when its crop is full from a heavy meal.
 +
 +
It feeds on swamp vegetation, grinding it up in its crop; the hoatzin has a digestive tract which function much like a cow's, a trait found in no other bird.  The smell caused by its unique method of feeding has bestowed on it the name "stinkbird".
 +
 +
Two to five eggs are laid in nests overlooking swamp water, and both parents rear the young, feeding them regurgitated vegetable matter from their crops.  The young are born with claws on their wings, enabling them to use all four limbs to clamber up back to the nest should they drop into the water.
  
 
[[Category:Birds]]
 
[[Category:Birds]]

Revision as of 15:28, June 22, 2011

Hoatzin
Hoatzin.jpg
Scientific classification
Kingdom Information
Domain Eukaryota
Kingdom Animalia
Subkingdom Bilateria
Branch Deuterostomia
Phylum Information
Phylum Chordata
Sub-phylum Vertebrata
Infraphylum Gnathostomata
Class Information
Superclass Tetrapoda
Class Aves
Sub-class Neornithes
Infra-class Neognathae
Order Information
Superorder Neoaves
Order Opisthocomiformes
Family Information
Family Opisthocomidae
Genus Information
Genus Opisthocomus
Species Information
Species O. hoazin
Population statistics

The hoatzin (Opisthocomus hoatzin) is a South American bird whose chief characteristic is a pair of claws on each wing when young, presenting an evolutionary problem.

Description

The hoatzin (pronounced "wat-sin") is just over 26 inches long and weighs about 2.5 pounds. It is colored brown above, and yellow below. Bright red eyes are surrounded by bare blue facial skin, and its small head is topped by a loose crest of feathers. It has a small callus on its chest, which acts as a "tripod" for the bird when its crop is full from a heavy meal.

It feeds on swamp vegetation, grinding it up in its crop; the hoatzin has a digestive tract which function much like a cow's, a trait found in no other bird. The smell caused by its unique method of feeding has bestowed on it the name "stinkbird".

Two to five eggs are laid in nests overlooking swamp water, and both parents rear the young, feeding them regurgitated vegetable matter from their crops. The young are born with claws on their wings, enabling them to use all four limbs to clamber up back to the nest should they drop into the water.