Difference between revisions of "Loon"
Jump to navigation
Jump to search
Totnesmartin (talk | contribs) (New bird article) |
DavidB4-bot (talk | contribs) (→Species of Loon: Spelling/Grammar Check, typos fixed: United states → United States) |
||
| (6 intermediate revisions by 4 users not shown) | |||
| Line 1: | Line 1: | ||
| − | + | {{Taxonomy | |
| + | |name=Loon | ||
| + | |image=Red-throated-Loon.jpg | ||
| + | |caption=Red-throated Loon (''Gavia stellata'') | ||
| + | |domain=Eukaryota | ||
| + | |kingdom=Animalia | ||
| + | |subkingdom=Bilateria | ||
| + | |branch=Deuterostomia | ||
| + | |superphylum= | ||
| + | |phylum=Chordata | ||
| + | |subphylum=Vertebrata | ||
| + | |infraphylum=Gnathostomata | ||
| + | |microphylum= | ||
| + | |superdivision= | ||
| + | |division= | ||
| + | |subdivision= | ||
| + | |superclass=Tetrapoda | ||
| + | |class=Aves | ||
| + | |subclass=Neornithes | ||
| + | |infraclass=Neognathae | ||
| + | |superorder= | ||
| + | |order=Gaviiformes | ||
| + | |suborder=Ciconii | ||
| + | |infraorder=Ciconiides | ||
| + | |superfamily= | ||
| + | |families= | ||
| + | |family=Gaviidae | ||
| + | |subfamily= | ||
| + | |supertribe= | ||
| + | |tribe= | ||
| + | |subtribe= | ||
| + | |genera= | ||
| + | |genus=Gavia | ||
| + | |subgenus= | ||
| + | |species=G. adamsii<br/>G. arctica<br/>G. immer<br/>G. pacifica<br/>G. stellata | ||
| + | |binomialname= | ||
| + | |syn= | ||
| + | |sub= | ||
| + | |alt= | ||
| + | |regionimg= | ||
| + | |pop= | ||
| + | |conservation= | ||
| + | }} | ||
| + | '''Loons''' are several species of large water birds found in northern areas of [[North America]] and [[Eurasia]]. | ||
Loons range in size between 25 and 34 inches long. They are normally grey or brown, except in the breeding season when the [[male]]s of most species will sport feathers of deep black, flecked with white. | Loons range in size between 25 and 34 inches long. They are normally grey or brown, except in the breeding season when the [[male]]s of most species will sport feathers of deep black, flecked with white. | ||
| Line 8: | Line 51: | ||
==Species of Loon== | ==Species of Loon== | ||
| − | * [[Red-throated | + | * [[Red-throated loon]] (''Gavia stellata'') - the smallest species; the male has a red throat in the breeding season. |
| − | * [[Pacific | + | * [[Pacific loon]] (''Gavia pacifica'') |
| − | * [[Arctic | + | * [[Arctic loon]] (''Gavia arctica'') - not normally resident in North America, but it sometimes breeds in Alaska. |
| − | * [[Common | + | * [[Common loon]] (''Gavia immer'') - this species can be heard year round; the inly species to spend the winter far inland, in the south-eastern United States. |
| − | * [[Yellow-billed | + | * [[Yellow-billed loon]] (''Gavia adamsii'') - The largest species, and the most northerly, nesting only in [[Arctic]] areas of [[Siberia]], Alaska and [[Canada]]. |
| − | == | + | ==Sources== |
''The National Geographic Field Guide to the Birds of North America''. (National Geographic Society 2002) | ''The National Geographic Field Guide to the Birds of North America''. (National Geographic Society 2002) | ||
| + | |||
| + | [[Category:Birds]] | ||
Latest revision as of 04:52, June 25, 2016
| Loon | |
|---|---|
| Red-throated Loon (Gavia stellata) | |
| Scientific classification | |
| Kingdom Information | |
| Domain | Eukaryota |
| Kingdom | Animalia |
| Subkingdom | Bilateria |
| Branch | Deuterostomia |
| Phylum Information | |
| Phylum | Chordata |
| Sub-phylum | Vertebrata |
| Infraphylum | Gnathostomata |
| Class Information | |
| Superclass | Tetrapoda |
| Class | Aves |
| Sub-class | Neornithes |
| Infra-class | Neognathae |
| Order Information | |
| Order | Gaviiformes |
| Sub-order | Ciconii |
| Infraorder | Ciconiides |
| Family Information | |
| Family | Gaviidae |
| Genus Information | |
| Genus | Gavia |
| Species Information | |
| Species | G. adamsii G. arctica G. immer G. pacifica G. stellata |
| Population statistics | |
Loons are several species of large water birds found in northern areas of North America and Eurasia.
Loons range in size between 25 and 34 inches long. They are normally grey or brown, except in the breeding season when the males of most species will sport feathers of deep black, flecked with white.
They mostly eat fish, and build their nests on the edge of the water, usually inland.
the cry of the Loon in summer is often cited as a representative feature of the far north.[1]
Species of Loon
- Red-throated loon (Gavia stellata) - the smallest species; the male has a red throat in the breeding season.
- Pacific loon (Gavia pacifica)
- Arctic loon (Gavia arctica) - not normally resident in North America, but it sometimes breeds in Alaska.
- Common loon (Gavia immer) - this species can be heard year round; the inly species to spend the winter far inland, in the south-eastern United States.
- Yellow-billed loon (Gavia adamsii) - The largest species, and the most northerly, nesting only in Arctic areas of Siberia, Alaska and Canada.
Sources
The National Geographic Field Guide to the Birds of North America. (National Geographic Society 2002)