| Line 19: |
Line 19: |
| | |subclass=Neornithes | | |subclass=Neornithes |
| | |infraclass=Neoaves | | |infraclass=Neoaves |
| − | |superorder=Passerimorphae | + | |superorder= |
| | |order=Accipitriformes | | |order=Accipitriformes |
| − | |suborder= | + | |suborder=Accipitres |
| − | |infraorder=Falconides | + | |infraorder= |
| − | |superfamily= | + | |superfamily=Accipitroidea |
| | |families= | | |families= |
| | |family=Accipitridae | | |family=Accipitridae |
| − | |subfamily=Elaninae | + | |subfamily= |
| | |supertribe= | | |supertribe= |
| | |tribe= | | |tribe= |
| Line 35: |
Line 35: |
| | |species=E. forficatus | | |species=E. forficatus |
| | |binomialname= | | |binomialname= |
| − | |syn= | + | |syn=''Falco forficatus'' |
| | |sub= | | |sub= |
| | |alt= | | |alt= |
| | |regionimg= | | |regionimg= |
| | |pop= | | |pop= |
| − | |conservation= | + | |conservation=Least concern<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22695017/93484824</ref> |
| | }} | | }} |
| | + | The '''swallow-tailed kite''' (''Elanides forficatus'') is a species of [[bird of prey]] of the family Accipitridae, and the only species of the genus ''Elanoides''. It is found over much of the subtropical and tropical areas of the Americas. |
| | + | |
| | + | ==Description== |
| | + | The swallow-tailed kite has a body length of 19.3 to 25.6 inches, a wingspan of 44.9 to 50 inches, and weigh from 14.9 to 15.5 ounces. Females are slightly larger than males. In appearance the pointed wings and the long, deeply-forked tail make it resemble a large swallow. |
| | + | |
| | + | The beak is black, the skin is dark blue gray, with a waxy appearance. The iris is red. Head, neck, underside, under wing coverts and leg feathers are white, contrasting with the upper part of the body, wings, and tail a bluish-black color, with the shoulder feathers to the upper wing coverts sometimes shimmering with a metallic purple, greenish or bronze colors. Legs and feet are light blue-gray, and rather small in size. |
| | + | |
| | + | ===Subspecies=== |
| | + | Two subspecies are recognized, distinguished by the coloration of the back plumage. The northern subspecies bears a purple sheen and longer tail feathers, while the southern subspecies bears greenish to bronze back feather sheen. |
| | + | *''Elanoides forficatus forficatus''; southeastern coastal United States to northern Mexico and Yucatan. |
| | + | *''Elanoides forficatus yetapa''; southern Mexico through Central America, south to eastern Bolivia, Paraguay and northeastern Argentina. |
| | + | |
| | + | ==References== |
| | + | <small><references/></small> |
| | | | |
| | [[Category:Birds of Prey]][[Category:Kites]] | | [[Category:Birds of Prey]][[Category:Kites]] |