| Line 1: |
Line 1: |
| | {{Taxonomy | | {{Taxonomy |
| − | |name=Common Murre | + | |name=Common murre |
| − | |image= | + | |image=CommonMurre.jpg |
| | |caption= | | |caption= |
| | |domain=Eukaryota | | |domain=Eukaryota |
| Line 19: |
Line 19: |
| | |subclass=Neornithes | | |subclass=Neornithes |
| | |infraclass=Neoaves | | |infraclass=Neoaves |
| − | |superorder=Passerimorphae | + | |superorder=Charadriimorphae |
| | |order=Charadriiformes | | |order=Charadriiformes |
| | |suborder= | | |suborder= |
| Line 32: |
Line 32: |
| | |genus=Uria | | |genus=Uria |
| | |subgenus= | | |subgenus= |
| − | |species=U. alge | + | |species=U. aalge |
| | |binomialname= | | |binomialname= |
| | |sub= | | |sub= |
| Line 40: |
Line 40: |
| | |conservation= | | |conservation= |
| | }} | | }} |
| − | The '''common murre''' (''Uria alge'') is a sea [[bird]]. After only 14–20 days on the ledge, the young murre leaps into the sea (before it can even fly) and swims away from the colony, normally accompanied by its [[father]].<ref>http://www.beachconnection.net/news/murr1006_2314.htm</ref> | + | The '''common murre''', also known as the '''common guillemot''' or '''thin-billed murre''' (''Uria aalge'') is a species of sea [[bird]] of the family Alcidae, and found in the low-Arctic waters and coastlines of the north Pacific and Atlantic oceans. |
| | | | |
| − | <!-- Copy-Pasted! -->
| + | ==Description== |
| | + | The common murre is medium-sized, about 15–18 inches in length, a wingspan of 24–29 inches, and weigh between 2 to 2.7 pounds. Plumage above is dark brown to black, from the head to the back and wings; the underside of the body is white. Their long dark beak is thin and pointed, tail is short and rounded. Some individuals from the North Atlantic have the so-called "bridled" shape, with a thin white eye circle and a white line that stretches behind the eye. Winter plumage is almost identical except that the throat and cheeks turn white and a dark line appears behind the eye. Males are indistinguishable from females. |
| | | | |
| | + | ===Subspecies=== |
| | + | *''Uria aalge aalge''; eastern North America to the Baltic Sea, Norway, and Svalbard to northern Russia (Novaya Zemlya) |
| | + | *''Uria aalge albionis''; British Isles to western Iberian Peninsula; Heligoland archipelago |
| | + | *''Uria aalge californica''; United States: Washington state to southern California |
| | + | *''Uria aalge inornata''; Korea, Japan and Russia (Kamchatka) to Bering Sea and Canada (British Columbia) |
| | + | |
| | ==References== | | ==References== |
| − | <references /> | + | <small><references/></small> |
| | | | |
| | [[Category:Birds]][[Category:Auks]] | | [[Category:Birds]][[Category:Auks]] |