Crested serpent-eagle

From Conservapedia
This is an old revision of this page, as edited by Karajou (talk | contribs) at 21:56, February 27, 2019. It may differ significantly from current revision.
Jump to navigation Jump to search
Crested Serpent-eagle
Crested serpent eagle.jpg
Scientific classification
Kingdom Information
Domain Eukaryota
Kingdom Animalia
Subkingdom Bilateria
Branch Deuterostomia
Phylum Information
Phylum Chordata
Sub-phylum Vertebrata
Infraphylum Gnathostomata
Class Information
Superclass Tetrapoda
Class Aves
Sub-class Neornithes
Infra-class Neoaves
Order Information
Order Accipitriformes
Sub-order Accipitres
Family Information
Superfamily Accipitroidea
Family Accipitridae
Sub-family Circaetinae
Genus Information
Genus Spilornis
Species Information
Species S. cheela
Population statistics
Conservation status Least concern[1]

The crested serpent-eagle (Spilornis cheela) is a species of bird of prey of the family Accipitridae, and found within tropical forests across much of southeastern Asia.

Description

The crested serpent-eagle is medium-sized, with a body length of 16.8 to 29.2 inches, a wingspan of 37 to 66 inches, and weighs between 14.0 to 63.4 ounces. Females are about 4-6% larger and probably much heavier than males. The nominate form (S. c. cheela) is the largest of the subspecies.

Overall, the bird is dark brown to greyish brown in color, depending on the subspecies, with darker wings spotted in white at the bend. The top of the head is black, extending in a white-spotted crest in the back. Chest and belly are lighter in color, and lightly-spotted in white. In flight the wings - which are held in a shallow "V" when gliding - bear one or two white bands on the primaries and secondaries; this banding is repeated in the tail. Juvenile birds are dark brown above with extensive whitish-tipped feathers, and very light in color on the chest and belly.

Its calls are loud in flight before and during the breeding season. The typical call[2], a penetrating "pi-pi-wie-wie-wieeh", is one of the most commonly heard calls by any bird of prey in southeastern Asia.

Subspecies

  • Spilornis cheela batu; Indonesia: southern Sumatra, Batu Islands
  • Spilornis cheela bido; Indonesia: Java and Bali
  • Spilornis cheela burmanicus; Myanmar to southwestern China, Thailand and Indochina
  • Spilornis cheela cheela; northern India and Nepal
  • Spilornis cheela davisoni; India: Andaman Islands
  • Spilornis cheela hoya; Taiwan
  • Spilornis cheela malayensis; Malay Peninsula, northern Sumatra and Anambas Islands
  • Spilornis cheela melanotis; Indo-Gangetic plain
  • Spilornis cheela palawanensis; Philippines: Palawan
  • Spilornis cheela pallidus; Lowlands of northern Borneo
  • Spilornis cheela richmondi; Indonesia: southern Borneo
  • Spilornis cheela ricketti; southern China and northern Vietnam
  • Spilornis cheela rutherfordi; China: Hainan
  • Spilornis cheela spilogaster; Sri Lanka

The following species were once listed as subspecies; debate and research is still ongoing:

References