Swallow-tailed kite

From Conservapedia
This is an old revision of this page, as edited by Karajou (talk | contribs) at 18:24, June 14, 2019. It may differ significantly from current revision.
Jump to navigation Jump to search
Swallow-tailed kite
Swallowtail kite.jpg
Scientific classification
Kingdom Information
Domain Eukaryota
Kingdom Animalia
Subkingdom Bilateria
Branch Deuterostomia
Phylum Information
Phylum Chordata
Sub-phylum Vertebrata
Infraphylum Gnathostomata
Class Information
Superclass Tetrapoda
Class Aves
Sub-class Neornithes
Infra-class Neoaves
Order Information
Order Accipitriformes
Sub-order Accipitres
Family Information
Superfamily Accipitroidea
Family Accipitridae
Genus Information
Genus Elanoides
Species Information
Species E. forficatus
Synonyms Falco forficatus
Population statistics
Conservation status Least concern[1]

The swallow-tailed kite (Elanides forficatus) is a species of bird of prey of the family Accipitridae, and the only species of the genus Elanoides. It is found over much of the subtropical and tropical areas of the Americas.

Description

The swallow-tailed kite has a body length of 19.3 to 25.6 inches, a wingspan of 44.9 to 50 inches, and weigh from 14.9 to 15.5 ounces. Females are slightly larger than males. In appearance the pointed wings and the long, deeply-forked tail make it resemble a large swallow.

The beak is black, the skin is dark blue gray, with a waxy appearance. The iris is red. Head, neck, underside, under wing coverts and leg feathers are white, contrasting with the upper part of the body, wings, and tail a bluish-black color, with the shoulder feathers to the upper wing coverts sometimes shimmering with a metallic purple, greenish or bronze colors. Legs and feet are light blue-gray, and rather small in size.

Subspecies

Two subspecies are recognized, distinguished by the coloration of the back plumage. The northern subspecies bears a purple sheen and longer tail feathers, while the southern subspecies bears greenish to bronze back feather sheen.

  • Elanoides forficatus forficatus; southeastern coastal United States to northern Mexico and Yucatan.
  • Elanoides forficatus yetapa; southern Mexico through Central America, south to eastern Bolivia, Paraguay and northeastern Argentina.

References