| Line 1: |
Line 1: |
| − | '''Grebes''' are waterbirds found throughout the world, with 20 [[species]] on six continents. All grebes breed near fresh water, but many of the species spend the winter on the sea. | + | {{Taxonomy |
| | + | |name=Grebe |
| | + | |image=Blackneck grebe.jpg |
| | + | |caption=Black-necked grebe<br/>''Podiceps nigricollis'' |
| | + | |domain=Eukaryota |
| | + | |kingdom=Animalia |
| | + | |subkingdom=Bilateria |
| | + | |branch=Deuterostomia |
| | + | |superphylum= |
| | + | |phylum=Chordata |
| | + | |subphylum=Vertebrata |
| | + | |infraphylum=Gnathostomata |
| | + | |microphylum= |
| | + | |superdivision= |
| | + | |division= |
| | + | |subdivision= |
| | + | |superclass=Tetrapoda |
| | + | |class=Aves |
| | + | |subclass=Neornithes |
| | + | |infraclass=Neognathae |
| | + | |superorder=Neoaves |
| | + | |order=Podicipediformes |
| | + | |suborder= |
| | + | |infraorder= |
| | + | |superfamily= |
| | + | |families= |
| | + | |family=Podicipedidae |
| | + | |subfamily= |
| | + | |supertribe= |
| | + | |tribe= |
| | + | |subtribe= |
| | + | |genera=Aechmophorus<br/>Podiceps<br/>Podilymbus<br/>Poliocephalus<br/>Rollandia<br/>Tachybaptus |
| | + | |genus= |
| | + | |subgenus= |
| | + | |species= |
| | + | |binomialname= |
| | + | |syn= |
| | + | |sub= |
| | + | |alt= |
| | + | |regionimg= |
| | + | |pop= |
| | + | |conservation= |
| | + | }} |
| | + | '''Grebes''' are waterbirds of the family Podicipedidae, found throughout the world, with 20 [[species]] on six continents. All grebes breed near fresh water, but many of the species spend the winter on the sea. |
| | | | |
| | ==Description== | | ==Description== |
| Line 8: |
Line 51: |
| | Evolutionists consider grebes among the most primitive of birds, closely related to [[loon]]s and [[petrel]]s. | | Evolutionists consider grebes among the most primitive of birds, closely related to [[loon]]s and [[petrel]]s. |
| | | | |
| − | ==North American Grebes== | + | ==Species== |
| − | * [[Horned Grebe]] - Breeds mainly in [[Canada]] and winters in the south-eastern [[United States]] and [[California]] | + | *Genus ''Aechmophorus'' |
| − | * [[Eared Grebe]] - Breeds west of the [[Rocky mountains]], but not as far as the pacific coast; winters in [[Mexico]] and the four states bordering.
| + | ::[[Clark's grebe]], ''Aechmophorus clarkii'' |
| − | * [[Pied-billed Grebe]] - Breeds in the mainland United States and Mexico.
| + | ::[[Western grebe]], ''Aechmophorus occidentalis'' |
| − | * [[Least Grebe]] - the smallest of the family, its range stretches north to southern [[Texas]]. | + | *Genus ''Podiceps'' |
| − | * [[Red-necked Grebe]] - Breeds in [[canada]] and winters on the coast as far south as california and [[Virginia]]. | + | ::[[Black-necked grebe]], ''Podiceps nigricollis'' |
| − | * [[Clark's Grebe]] - Breeds west of the Rocky mountains, wintering in California, Mexico, [[New Mexico]] and Texas. | + | ::[[Colombian grebe]], ''Podiceps andinus'' (extinct 1977) |
| − | * [[Western Grebe]] - Breeds west of the [[Mississippi river]], and winters on the Pacific coast.
| + | ::[[Great grested grebe]], ''Podiceps cristatus'' |
| | + | ::[[Great grebe]], ''Podiceps major'' |
| | + | ::[[Hooded grebe]], ''Podiceps gallardoi'' |
| | + | ::[[Horned grebe]], ''Podiceps auritus'' |
| | + | ::[[Junin grebe]], ''Podiceps taczanowskii'' |
| | + | ::[[Red-necked grebe]], ''Podiceps grisegena'' |
| | + | ::[[Silvery grebe]], ''Podiceps occipitalis'' |
| | + | *Genus ''Poliocephalus'' |
| | + | ::[[Hoary-headed grebe]], ''Poliocephalus poliocephalus'' |
| | + | ::[[New Zealand grebe]], ''Poliocephalus rufopectus'' |
| | + | *Genus ''Podilymbus'' |
| | + | ::[[Atitlán grebe]], ''Podilymbus gigas'' (extinct 1989) |
| | + | ::[[Pied-billed grebe]], ''Podilymbus podiceps'' |
| | + | *Genus ''Rollandia'' |
| | + | ::[[Titicaca grebe]], ''Rollandia microptera'' |
| | + | ::[[White-tufted grebe]], ''Rollandia rolland'' |
| | + | *Genus ''Tachybaptus'' |
| | + | ::[[Alaotra grebe]], ''Tachybaptus rufolavatus'' (extinct 2010) |
| | + | ::[[Australasian grebe]], ''Tachybaptus novaehollandiae'' |
| | + | ::[[Least grebe]], ''Tachybaptus dominicus'' |
| | + | ::[[Little grebe]], ''Tachybaptus ruficollis'' |
| | + | ::[[Madagascar grebe]], ''Tachybaptus pelzelnii'' |
| | | | |
| | ==Source== | | ==Source== |
| | ''The National Geographic Field Guide to the Birds of North America'' (Natioinal Geographic Society 2002) | | ''The National Geographic Field Guide to the Birds of North America'' (Natioinal Geographic Society 2002) |
| | | | |
| − | [[category:birds]] | + | [[Category:Birds]][[Category:Grebes]] |