2,634 bytes added
, 14:28, November 26, 2015
{{Taxonomy
|name=Russet-crowned motmot
|image=
|caption=
|domain=Eukaryota
|kingdom=Animalia
|subkingdom=Bilateria
|superphylum=
|phylum=Chordata
|subphylum=Vertebrata
|infraphylum=Gnathostomata
|microphylum=
|superdivision=
|division=
|subdivision=
|superclass=Tetrapoda
|class=Aves
|subclass=Neornithes
|infraclass=
|superorder=
|order=Coraciiformes
|suborder=
|infraorder=
|superfamily=
|family=Momotidae
|subfamily=
|supertribe=
|tribe=
|subtribe=
|genera=
|genus=Motmotus
|subgenus=
|species=M. mexicanus
|binomialname=
|sub=
|alt=
|regionimg=
|pop=500,000+ (2008)
|conservation=Least concern<ref>http://www.iucnredlist.org/details/22683001/0</ref>
}}
The '''russet-crowned motmot''' (''Momotus mexicanus'') is a coraciiform bird of the family Momotidae, and found in the dry areas of [[Mexico]] and [[Guatemala]].
==Description==
The russet-crowned motmot is small, just over 12 inches in total length. The wings are short and rounded, while the blue tail is long; like other motmots the two center feathers are longer than the remaining tail feathers, with the dark ends bearing racketed tips. It is a blue-green above and light to pale green below, with a single long black chest spot, a black triangular face patch edged in blue, and a russet-brown cap from which the bird gets its name. The bill is rather large and has a slight downward curve with serrated edges.
===Subspecies===
Some authorities recognize three subspecies, with the fourth (''M. m. castaneiceps'') being proposed as a distinctive species.<ref>http://www.hbw.com/species/russet-crowned-motmot-momotus-mexicanus</ref>
*''Momotus mexicanus castaneiceps''; Guatemala: Zacapa Plains and Motagua Valley.
*''Momotus mexicanus mexicanus''; North-central and central Mexico.
*''Momotus mexicanus saturatus''; Southwest Mexico: Oaxaca and Chiapas.
*''Momotus mexicanus vanrossemi''; Northwest Mexico: south Sonora to Chihuahua and Sinaloa.
==Range and habitat==
Russet-crowned motmots are found in western and southern Mexico, south to Guatemala. It inhabits forested land, from dry arid to semi-arid woodlands, in addition to open, partially-wooded country with hedges, up to 6,000 feet in the mountains. These birds will sit on a perch and still-hunt, taking insects and small vertebrates such as mice or lizards. They nest in difficult-to-find holes dug into river banks or the forest floor during the wet season (April-June), with the entrance pipe some distance as well as curved before it ends at the nest. Up to four white eggs are laid, with an incubation period of 21-22 days.
==References==
<small><references/></small>
[[Category:Motmots]]