Changes

Jump to navigation Jump to search
1,636 bytes added ,  16:13, June 8, 2016
m
no edit summary
Line 24: Line 24:  
|infraorder=
 
|infraorder=
 
|superfamily=
 
|superfamily=
−
|families=Strigidae
+
|families=
−
|family=
+
|family=Strigidae
 
|subfamily=Striginae
 
|subfamily=Striginae
 
|supertribe=
 
|supertribe=
Line 36: Line 36:  
|binomialname=
 
|binomialname=
 
|syn=
 
|syn=
−
|sub=G. capense ngamiense<br/>G. capense scheffleri
+
|sub=G. c. capense<br/>G. c. ngamiense<br/>G. c. scheffleri
 
|alt=
 
|alt=
 
|regionimg=
 
|regionimg=
 
|pop=
 
|pop=
−
|conservation=
+
|conservation=Least concern<ref>http://www.iucnredlist.org/details/22689290/0</ref>
 
}}
 
}}
 +
The '''African barred owlet''' (''Glaucidium capense'') is a species of pygmy owl in the family Strigidae, and found in much of Africa south of the equator.
 +
 +
==Description==
 +
African barred owlets are a type of pygmy owl, not more than seven inches in length, with a wingspan of fifteen inches.  The head is dark brown to grayish-brown, with fine white streaks on the crown, while the face bears yellow eyes below light-colored eyebrows.  The top portion of the body is a cinnamon brown in color, with the shoulders spotted in white laid out in a distinct pair of rows; in flight, the primary and secondary flight feathers are cinnamon to rufus, and barred in dark brown.  The chest and belly are a mix of white with brown spots, while the tail is a grey-brown, with buff bars.  Females are similar in coloration, but slightly larger in size.
 +
 +
===Subspecies===
 +
*''Glaucidium capense capense''; southern Mozambique to South Africa (Natal and east Cape Province)
 +
*''Glaucidium capense ngamiense''; eastern D.R. Congo to central Tanzania, south to Angola, northern Namibia, northern Botswana, Zimbabwe, and Mozambique
 +
*''Glaucidium capense scheffleri''; south coastal area of Somalia, eastern Kenya, northeastern Tanzania
 +
 +
==Habitat and diet==
 +
African barred owlets are found in forests with large trees, forest edges, secondary growth, riverine forests with open areas, and have been seen in open savannah. 
 +
 +
They feed primarily on insects, but small birds and mammals are also taken when the opportunity permits.
 +
 +
==References==
 +
<small><references/></small>
 +
 
[[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Owls]][[Category:Pygmy Owls]]
 
[[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Owls]][[Category:Pygmy Owls]]
Block, Siteadmin, SkipCaptcha, Upload, Automoderated users, delete, edit, Moderators, move, protect, rollback, Administrators
27,336

edits

Navigation menu