Changes

Jump to navigation Jump to search
15 bytes added ,  23:10, June 24, 2016
clean up
Line 44: Line 44:  
The '''pademelon''' refers to seven species of small [[Australia]]n [[marsupial]] of the family Macropodidae, which includes their larger relatives the [[kangaroo]]s and [[wallaby|wallabies]]. It is also more thickset and has a shorter thicker tail. Originally thought of as a small species of wallaby, its name is an Anglicisation of  badimaliyan from the language of the Dharuk people of the [[Port Jackson]] region of [[New South Wales]].
 
The '''pademelon''' refers to seven species of small [[Australia]]n [[marsupial]] of the family Macropodidae, which includes their larger relatives the [[kangaroo]]s and [[wallaby|wallabies]]. It is also more thickset and has a shorter thicker tail. Originally thought of as a small species of wallaby, its name is an Anglicisation of  badimaliyan from the language of the Dharuk people of the [[Port Jackson]] region of [[New South Wales]].
   −
Pademelons occupy most of the wetter warmer forested areas of the mainland of Australia as well as in [[New Guinea]] and [[Tasmania]]. It was once found throughout the south-east of Australia but has all but disappeared there. That species, the same as the present Tasmanian species (''Thylogale billardierii''  from the [[French]] naturalist, Jacques Labillardiere who had visited Tasmania with [[Bruny d’Entrecasteaux]] in the 1790s and once known as the “rufous wallaby”) has a thicker woollier fur and is the largest of the genus; males are up to about 1.2 metres (4 feet) long and weigh up to about 12kg (24lb). It can reach speeds of over 50kph (34mph) and can clear a metre high (3'3") fence easily.  Unlike its mainland counterpart, its numbers are plentiful – sufficient for it to be hunted without a license and even for there to be an occasional cull. They make up a sizable proportion of Tasmanian roadkill.
+
Pademelons occupy most of the wetter warmer forested areas of the mainland of Australia as well as in [[New Guinea]] and [[Tasmania]]. It was once found throughout the south-east of Australia but has all but disappeared there. That species, the same as the present Tasmanian species (''Thylogale billardierii''  from the [[French]] naturalist, Jacques Labillardiere who had visited Tasmania with [[Bruny d’Entrecasteaux]] in the 1790s and once known as the “rufous wallaby”) has a thicker woollier fur and is the largest of the genus; males are up to about 1.2 metres (4 feet) long and weigh up to about 12 kg (24 lb). It can reach speeds of over 50kph (34 mph) and can clear a metre high (3'3") fence easily.  Unlike its mainland counterpart, its numbers are plentiful – sufficient for it to be hunted without a license and even for there to be an occasional cull. They make up a sizable proportion of Tasmanian roadkill.
   −
===Species===
+
==Species==
 
*Brown's pademelon, ''Thylogale browni''
 
*Brown's pademelon, ''Thylogale browni''
 
*Calaby's pademelon, ''Thylogale calabyi''
 
*Calaby's pademelon, ''Thylogale calabyi''
Line 63: Line 63:  
[[Category:Marsupials]]
 
[[Category:Marsupials]]
 
[[Category:Australia]]
 
[[Category:Australia]]
−
[[Category: Mammals]]
+
[[Category:Mammals]]
Block, SkipCaptcha, apieditor, Automoderated users, Bots, edit, ratelimit-exempt
58,183

edits

Navigation menu