Changes

Jump to navigation Jump to search
5 bytes removed ,  23:15, June 24, 2016
clean up
Line 45: Line 45:     
==Description==
 
==Description==
−
It is the largest of the three species of cassowary, standing up to 6 feet high when fully erect, and can weigh up to 130 lbs; females are slightly larger than the males.  The hair-like plumage is dark, almost black in color, and hangs loosely from the bird; since their are no barbules on the feathers, the barbs cannot link to form a vein.  The rudimentary wings are hidden from view, a set of four or five stiff spine-like shafts about fifteen inches long indicating where they are.
+
It is the largest of the three species of cassowary, standing up to 6 feet high when fully erect, and can weigh up to 130 lbs; females are slightly larger than the males.  The hair-like plumage is dark, almost black in color, and hangs loosely from the bird; since their are no barbules on the feathers, the barbs cannot link to form a vein.  The rudimentary wings are hidden from view, a set of four or five stiff spine-like shafts about fifteen inches long indicating where they are.
   −
The head and neck are bare of feathers and brilliantly colored in blue, with a red double-wattle hanging near the base of the neck.  The head is crowned with a ''casque'', a bony growth of keratin up to six inches in height.  To date, no reasonable explanation has been put forward for the presence of the casque, which has been postulated as being a sound resonator, a sexual characteristic, or as an underbrush battering ram; indeed many cassowaries have been recorded showing damage to the casque, suggesting the plausibility of the battering ram theory.  In his research Andrew L. Mack suggests the sound resonator may be correct<ref>http://www.bioone.org/doi/abs/10.1642/0004-8038%282003%29120%5B1062%3ALVBCCS%5D2.0.CO%3B2?journalCode=tauk</ref>, as the birds have a very low-frequency, booming call - as low as 23 Hz - necessary for communicating with each other in the dense, forested areas in which it is found.
+
The head and neck are bare of feathers and brilliantly colored in blue, with a red double-wattle hanging near the base of the neck.  The head is crowned with a ''casque'', a bony growth of keratin up to six inches in height.  To date, no reasonable explanation has been put forward for the presence of the casque, which has been postulated as being a sound resonator, a sexual characteristic, or as an underbrush battering ram; indeed many cassowaries have been recorded showing damage to the casque, suggesting the plausibility of the battering ram theory.  In his research Andrew L. Mack suggests the sound resonator may be correct,<ref>http://www.bioone.org/doi/abs/10.1642/0004-8038%282003%29120%5B1062%3ALVBCCS%5D2.0.CO%3B2?journalCode=tauk</ref> as the birds have a very low-frequency, booming call - as low as 23&nbsp;Hz - necessary for communicating with each other in the dense, forested areas in which it is found.
   −
The southern cassowary and its relatives also possess powerfully-muscled legs bearing three toed feet, the inner toe bearing a five-inch, nearly-straight claw.  The claw functions as a defensive weapon, and the bird is known to attack anything it considers a threat<ref>https://www.youtube.com/watch?v=nOPVVdg8noc</ref> via a leaping jump forward in combination with a kick; the birds are capable of disemboweling a victim with one blow.  Normally shy and retiring, cassowaries wandering into picnic and populated areas have in turn been given handouts, leading to changes in behavior, increasing aggressiveness, and cited for some 150 direct and indirect attacks against humans<ref>http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract;jsessionid=660B325B160D94C269C6A3013555568E.journals?fromPage=online&aid=66857</ref>.
+
The southern cassowary and its relatives also possess powerfully-muscled legs bearing three toed feet, the inner toe bearing a five-inch, nearly-straight claw.  The claw functions as a defensive weapon, and the bird is known to attack anything it considers a threat<ref>https://www.youtube.com/watch?v=nOPVVdg8noc</ref> via a leaping jump forward in combination with a kick; the birds are capable of disemboweling a victim with one blow.  Normally shy and retiring, cassowaries wandering into picnic and populated areas have in turn been given handouts, leading to changes in behavior, increasing aggressiveness, and cited for some 150 direct and indirect attacks against humans.<ref>http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract;jsessionid=660B325B160D94C269C6A3013555568E.journals?fromPage=online&aid=66857</ref>  
    
===Proposed subspecies===
 
===Proposed subspecies===
Line 69: Line 69:     
==Threats==
 
==Threats==
−
Man is the predominant threat to cassowaries.  Logging, hunting, and automobile collisions within Queensland, Australia are responsible for the depletion in numbers of ''C. casuarius''<ref>http://www.iucnredlist.org/details/22678111/0</ref> when it is found living near populated areas.  Hunting by native populations for cultural purposes is sporadic, and has no overall impact on numbers.  In 2006 and 2011 Queensland was hit by cyclones, which destroyed habitat and killed a number of birds<ref>http://www.iucnredlist.org/details/22678108/0</ref>.
+
Man is the predominant threat to cassowaries.  Logging, hunting, and automobile collisions within Queensland, Australia are responsible for the depletion in numbers of ''C. casuarius''<ref>http://www.iucnredlist.org/details/22678111/0</ref> when it is found living near populated areas.  Hunting by native populations for cultural purposes is sporadic, and has no overall impact on numbers.  In 2006 and 2011 Queensland was hit by cyclones, which destroyed habitat and killed a number of birds.<ref>http://www.iucnredlist.org/details/22678108/0</ref>
    
==References==
 
==References==
−
<small><references/></small>
+
{{Reflist}}
−
*Kofron, Christopher P. (1999).  "Attacks to humans and domestic animals by the southern cassowary (''Casuarius casuarius johnsonii'') in Queensland, Australia." ''Journal of Zoology'', 249, pp 375-381.  
+
*Kofron, Christopher P. (1999).  "Attacks to humans and domestic animals by the southern cassowary (''Casuarius casuarius johnsonii'') in Queensland, Australia." ''Journal of Zoology'', 249, pp 375–381.  
    
[[Category:Birds]][[Category:Flightless Birds]][[Category:Ratites]]
 
[[Category:Birds]][[Category:Flightless Birds]][[Category:Ratites]]
Block, SkipCaptcha, apieditor, Automoderated users, Bots, edit, ratelimit-exempt
58,183

edits

Navigation menu