| Line 44: |
Line 44: |
| | | | |
| | ==Description== | | ==Description== |
| − | Caribbean monk seals had a fairly large, long, robust body, and could grow up to about 8 ft (2.4 m) in length and weighed 375-600 lbs (170-270 kg). Males were probably slightly larger than females, which is similar to Mediterranean monk seals (Shirihai and Jarrett 2006). Like other monk seals this species had a distinctive head and face. The head was rounded with an extended broad muzzle. The face had relatively large wide-spaced eyes, upward opening nostrils, and fairly big whisker pads with long light-colored and smooth whiskers. When compared to the body, the animal's foreflippers were relatively short with little claws and the hindflippers were slender. Their coloration was brownish and/or grayish, with the underside lighter than the dorsal area. Adults were darker than the more paler and yellowish younger seals. Caribbean monk seals were also known to have algae growing on their pelage, giving them a slightly greenish appearance, which is similar to Hawaiian monk seals. | + | Caribbean monk seals had a fairly large, long, robust body, and could grow up to about 8 ft (2.4 m) in length and weighed 375-600 lbs (170–270 kg). Males were probably slightly larger than females, which is similar to Mediterranean monk seals (Shirihai and Jarrett 2006). Like other monk seals this species had a distinctive head and face. The head was rounded with an extended broad muzzle. The face had relatively large wide-spaced eyes, upward opening nostrils, and fairly big whisker pads with long light-colored and smooth whiskers. When compared to the body, the animal's foreflippers were relatively short with little claws and the hindflippers were slender. Their coloration was brownish and/or grayish, with the underside lighter than the dorsal area. Adults were darker than the more paler and yellowish younger seals. Caribbean monk seals were also known to have algae growing on their pelage, giving them a slightly greenish appearance, which is similar to Hawaiian monk seals. |
| | | | |
| | Historical records suggest that this reclusive species may have "hauled out" at sites (resting areas on land) in large social groups (typically 20-40 animals) of up to 100 individuals throughout its range (Jefferson et al. 2008). The groups may have been organized based on age and life stage differences. Their diet probably consisted of fish and crustaceans. | | Historical records suggest that this reclusive species may have "hauled out" at sites (resting areas on land) in large social groups (typically 20-40 animals) of up to 100 individuals throughout its range (Jefferson et al. 2008). The groups may have been organized based on age and life stage differences. Their diet probably consisted of fish and crustaceans. |
| | | | |
| − | According to historical records, Caribbean monk seals had a long pupping season, which is typical for pinnipeds living in subtropical and tropical habitats. In Mexico, breeding season peaked in early December. Like other monk seals, this species had four retractable nipples for suckling their young. Newborn pups were probably about 3.3 ft (1 m) in length and weighed 35-40 lbs (16-18 kg) and reportedly had a sleek, black lanugo coat when born (Jefferson et al. 2008). | + | According to historical records, Caribbean monk seals had a long pupping season, which is typical for pinnipeds living in subtropical and tropical habitats. In Mexico, breeding season peaked in early December. Like other monk seals, this species had four retractable nipples for suckling their young. Newborn pups were probably about 3.3 ft (1 m) in length and weighed 35-40 lbs (16–18 kg) and reportedly had a sleek, black lanugo coat when born (Jefferson et al. 2008). |
| | | | |
| | ==Habitat and distribution== | | ==Habitat and distribution== |
| Line 61: |
Line 61: |
| | | | |
| | ==References== | | ==References== |
| − | * Jefferson, T. A, M. A. Webber, and R. L. Pitman. (2008). ''Marine Mammals of the World, A Comprehensive Guide to their Identification''. Amsterdam, Elsevier. p. 470-471. | + | * Jefferson, T. A, M. A. Webber, and R. L. Pitman. (2008). ''Marine Mammals of the World, A Comprehensive Guide to their Identification''. Amsterdam, Elsevier. p. 470-471. |
| − | * Shirihai, H. and B. Jarrett (2006). ''Whales, Dolphins and Other Marine Mammals of the World''. Princeton, Princeton University Press. p. 336. | + | * Shirihai, H. and B. Jarrett (2006). ''Whales, Dolphins and Other Marine Mammals of the World''. Princeton, Princeton University Press. p. 336. |
| | | | |
| | | | |
| Line 74: |
Line 74: |
| | |style="background-color: none;border-top: 2px solid black"| <small>File available from the {{{1|[[United States Federal Government]] [http://www.nmfs.noaa.gov/pr/species/mammals/pinnipeds/caribbeanmonkseal.htm]</small>}}}. | | |style="background-color: none;border-top: 2px solid black"| <small>File available from the {{{1|[[United States Federal Government]] [http://www.nmfs.noaa.gov/pr/species/mammals/pinnipeds/caribbeanmonkseal.htm]</small>}}}. |
| | |} | | |} |
| − | {{Template:NB zl pinniped}} | + | {{NB zl pinniped}} |
| − | [[Category: Marine Mammals]][[Category:Extinct Animals]] | + | [[Category:Marine Mammals]][[Category:Extinct Animals]] |