Changes

Jump to navigation Jump to search
15 bytes removed ,  23:35, June 24, 2016
clean up
Line 44: Line 44:  
The broad-billed motmot is small, just over 12 inches in total length.  It is a blue-green above and light to pale green on the belly, while the head and chest is a light reddish-brown with large central black chest spots. The bird sports a black face mask, with rounded rather than triangular ends.  The bill is black, rather large and has a slight downward curve with serrated edges.
 
The broad-billed motmot is small, just over 12 inches in total length.  It is a blue-green above and light to pale green on the belly, while the head and chest is a light reddish-brown with large central black chest spots. The bird sports a black face mask, with rounded rather than triangular ends.  The bill is black, rather large and has a slight downward curve with serrated edges.
   −
Unique among motmots, the three subspecies east of the Andes Mountains do not sport tail rackets; they are sometimes referred to as "plain-tailed" motmots by ornithologists, some of whom make the claim they should be a distinct species<ref>http://neotropical.birds.cornell.edu/portal/species/overview?p_p_spp=286776</ref>.
+
Unique among motmots, the three subspecies east of the Andes Mountains do not sport tail rackets; they are sometimes referred to as "plain-tailed" motmots by ornithologists, some of whom make the claim they should be a distinct species.<ref>http://neotropical.birds.cornell.edu/portal/species/overview?p_p_spp=286776</ref>
    
===Subspecies===
 
===Subspecies===
Line 55: Line 55:     
==Range and habitat==
 
==Range and habitat==
−
Broad-billed motmots are found in Central and South America, from Honduras as far south as northern Bolivia and east into Brazil.  It inhabits humid forested land up to 3,000 feet in the mountains.  These birds will sit on a perch and still-hunt, taking insects and small vertebrates such as mice or lizards.  They nest in difficult-to-find holes dug into river banks or the forest floor during the wet season (April-May), with the entrance pipe some distance as well as curved before it ends at the nest.  Up to three white eggs are laid, with the young leaving the nest some 24 days after hatching.   
+
Broad-billed motmots are found in Central and South America, from Honduras as far south as northern Bolivia and east into Brazil.  It inhabits humid forested land up to 3,000 feet in the mountains.  These birds will sit on a perch and still-hunt, taking insects and small vertebrates such as mice or lizards.  They nest in difficult-to-find holes dug into river banks or the forest floor during the wet season (April–May), with the entrance pipe some distance as well as curved before it ends at the nest.  Up to three white eggs are laid, with the young leaving the nest some 24 days after hatching.   
    
==References==
 
==References==
−
<small><references/></small>
+
{{Reflist}}
    
[[Category:Motmots]]
 
[[Category:Motmots]]
Block, SkipCaptcha, apieditor, Automoderated users, Bots, edit, ratelimit-exempt
59,252

edits

Navigation menu