| Line 5: |
Line 5: |
| | | | |
| | ==Description== | | ==Description== |
| − | The wolf stands about 3 feet at the shoulder, and is about 5 feet in length from nose to tail; its weight is between 70 and 120 pounds. Females are smaller than males, and wolves in higher latitudes are generaly larger than those further south. The coat is bushy, generally grey in color, although some wolves have brown or red tinges; all-black or all-white wolves also appear in many packs. | + | The wolf stands about 3 feet at the shoulder, and is about 5 feet in length from nose to tail; its weight is between 70 and 120 pounds. Females are smaller than males, and wolves in higher latitudes are generally larger than those further south. The coat is bushy, generally grey in color, although some wolves have brown or red tinges; all-black or all-white wolves also appear in many packs. |
| | | | |
| | ==Habitat== | | ==Habitat== |
| − | Wolves live in a wide range of habitats, from arctic tundra to forest to prarie to desert. Historically, the wolf ranged over much of the northern hemisphere, from central Mexico to the high arctic in North America, much of Europe, and much of Asia north of the Himalayas - one of the most widely-ranged land mammals on earth. | + | Wolves live in a wide range of habitats, from arctic tundra to forest to prairie to desert. Historically, the wolf ranged over much of the northern hemisphere, from central Mexico to the high arctic in North America, much of Europe, and much of Asia north of the Himalayas - one of the most widely ranged land mammals on earth. |
| | | | |
| | ==Habits== | | ==Habits== |
| | Very few wolves live as loners; the pack takes up much of their lives. The pack consists of about ten animals divided into male and female heirarchies, which are led by the alphas. Alphas, the oldest wolves in the pack, maintain their status through fighting. | | Very few wolves live as loners; the pack takes up much of their lives. The pack consists of about ten animals divided into male and female heirarchies, which are led by the alphas. Alphas, the oldest wolves in the pack, maintain their status through fighting. |
| | | | |
| − | Wolves use a great deal of recogizable body language, scent, and sounds to communicate with each other. The position of tails relative to their bodies, lowering and exposure of their necks, the bearing of teeth can indicate submission or dominance to one another. Territories are marked by urine or feces, and packs will defend them from others. Howling is done communally, as a means to assemble, communicate with others, or as a hunting call at dusk. | + | Wolves use a great deal of recognizable body language, scent, and sounds to communicate with each other. The position of tails relative to their bodies, lowering and exposure of their necks, the bearing of teeth can indicate submission or dominance to one another. Territories are marked by urine or feces, and packs will defend them from others. Howling is done communally, as a means to assemble, communicate with others, or as a hunting call at dusk. |
| | | | |
| | When the pack is on the hunt, prey generally consists of large mammals - deer, caribou, moose - and the pack will cooperate with one another to catch and kill their target, which usually consists of a weak, old, or young animal. They will also prey on smaller game, such as rodents or rabbits, and sometimes will scavenge carrion when no live prey is available. | | When the pack is on the hunt, prey generally consists of large mammals - deer, caribou, moose - and the pack will cooperate with one another to catch and kill their target, which usually consists of a weak, old, or young animal. They will also prey on smaller game, such as rodents or rabbits, and sometimes will scavenge carrion when no live prey is available. |