Changes

Jump to navigation Jump to search
1 byte added ,  04:45, June 25, 2016
Spelling/Grammar Check, typos fixed: medium sized → medium-sized, between 6 to → between 6 and
Line 45: Line 45:     
==Description==
 
==Description==
−
Brown dippers are medium sized birds, roughly the size of a thrush, and at 8.7 inches in length they are the largest of the dippers.  As the name implies, they are a dark brown in color.   
+
Brown dippers are medium-sized birds, roughly the size of a thrush, and at 8.7 inches in length they are the largest of the dippers.  As the name implies, they are a dark brown in color.   
    
The name "dipper" comes from their observed habit of feeding.  They completely dip their heads in water many times a minute, a bobbing motion which also continues while above water when looking for food.  They also completely submerse themselves under water, using their long legs to walk across the stream bed; they also use their wings as a swimming aid.  Food consists of aquatic insects and insect larvae, flying insects, and small crustaceans.  Small fish, tadpoles, and worms are sometimes taken, but consist of a small overall proportion of their diet.
 
The name "dipper" comes from their observed habit of feeding.  They completely dip their heads in water many times a minute, a bobbing motion which also continues while above water when looking for food.  They also completely submerse themselves under water, using their long legs to walk across the stream bed; they also use their wings as a swimming aid.  Food consists of aquatic insects and insect larvae, flying insects, and small crustaceans.  Small fish, tadpoles, and worms are sometimes taken, but consist of a small overall proportion of their diet.
Line 59: Line 59:     
==Nesting==
 
==Nesting==
−
Females choose nesting sites between 6 to 20 feet above the water, in a cliff ledge, small crevasse, or attached to a man-made object such as a bridge, provided the site is near water.  The nest itself is about a foot in diameter, and consists of an inner layer of grass and bark, and an outer layer of moss, with the moss designed to collect moisture and keep the interior dry.  The opening to the nest is from the bottom.
+
Females choose nesting sites between 6 and 20 feet above the water, in a cliff ledge, small crevasse, or attached to a man-made object such as a bridge, provided the site is near water.  The nest itself is about a foot in diameter, and consists of an inner layer of grass and bark, and an outer layer of moss, with the moss designed to collect moisture and keep the interior dry.  The opening to the nest is from the bottom.
    
Inside the nest 4 to 5 eggs are laid, with an incubation period of 17 days.  The young are fed by both parents for up to 26 days.  Although monogamous, dippers will lead solitary lives when the nesting period is over.   
 
Inside the nest 4 to 5 eggs are laid, with an incubation period of 17 days.  The young are fed by both parents for up to 26 days.  Although monogamous, dippers will lead solitary lives when the nesting period is over.   
Block, SkipCaptcha, apieditor, Automoderated users, Bots, edit, ratelimit-exempt
58,183

edits

Navigation menu