Changes

Jump to navigation Jump to search
1,802 bytes added ,  14:46, March 20, 2017
m
no edit summary
Line 24: Line 24:  
|infraorder=
 
|infraorder=
 
|superfamily=
 
|superfamily=
−
|families=Strigidae
+
|families=
−
|family=
+
|family=Strigidae
 
|subfamily=Striginae
 
|subfamily=Striginae
 
|supertribe=
 
|supertribe=
−
|tribe=Bombini
+
|tribe=
 
|subtribe=
 
|subtribe=
 
|genera=
 
|genera=
Line 40: Line 40:  
|regionimg=
 
|regionimg=
 
|pop=
 
|pop=
−
|conservation=
+
|conservation=Least concern<ref>http://www.iucnredlist.org/details/61741628/0</ref>
 
}}
 
}}
 +
The '''spotted eagle owl''' (''Bubo africanus'') is a bird or prey of the family Strigidae, and is found in much of sub-Saharan Africa.
 +
 +
==Description==
 +
Although considered large, the spotted eagle owl is one of the smaller birds of the genus ''Bubo'', with a length of 18 inches, a wingspan of 39 to 55 inches, and a body weight of 1.1 to 1.9 pounds. Females are slightly larger than males. 
 +
 +
The upper plumage is brown in color, and mottled throughout in dark brown, light brown, and creamy-white; both primary and secondary flight feathers are barred.  The underside is lighter in color, with fine brown barring offset by irregular brown patches.  The facial disk is a pale ochre, with a pair of faintly dark rings radiating outward towards a single black disk border.  The ear tufts are prominent, and seem to extend directly from the yellow eyes.  Legs are feathered to the toes.
 +
 +
===Subspecies===
 +
*''Bubo africanus africanus''; Gabon, southern D. R. Congo, southern Uganda, central Kenya south to South Africa
 +
*''Bubo africanus milesi''; southwestern Arabia, Yemen and Oman
 +
*''Bubo africanus tanae''; Kenya: central and lower Tana River, Lali Hills
 +
Some authorities consider the subspecies ''B. a. tanae'' to be the same as ''B. a. africanus''<ref>https://avibase.bsc-eoc.org/species.jsp?lang=EN&avibaseid=04423361B199ACA0</ref>, and possibly a lightly-colored variant<ref>http://www.hbw.com/species/spotted-eagle-owl-bubo-africanus</ref>.
 +
 +
==Habitat==
 +
Spotted eagle owls prefer rocky areas in treeless areas, semi-desert and light forest. He is active at dusk and at night. From a high vantage point, it hunts for small mammals and lizards, large insects, and occasionally other birds.
 +
 +
==References==
 +
<small><references/></small>
 +
 
[[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Owls]][[Category:Eagle Owls]]
 
[[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Owls]][[Category:Eagle Owls]]
Block, Siteadmin, SkipCaptcha, Upload, Automoderated users, delete, edit, Moderators, move, protect, rollback, Administrators
27,336

edits

Navigation menu