Changes

Jump to navigation Jump to search
2,006 bytes added ,  03:13, April 17, 2017
m
no edit summary
Line 24: Line 24:  
|infraorder=
 
|infraorder=
 
|superfamily=
 
|superfamily=
−
|families=Strigidae
+
|families=
−
|family=
+
|family=Strigidae
 
|subfamily=Striginae
 
|subfamily=Striginae
 
|supertribe=
 
|supertribe=
−
|tribe=Bombini
+
|tribe=
 
|subtribe=
 
|subtribe=
 
|genera=
 
|genera=
−
|genus=Ciccaba
+
|genus=Strix
 
|subgenus=
 
|subgenus=
−
|species=C. virgata
+
|species=S. virgata
 
|binomialname=
 
|binomialname=
−
|syn=
+
|syn=''Ciccaba virgata''
 
|sub=
 
|sub=
 
|alt=
 
|alt=
 
|regionimg=
 
|regionimg=
 
|pop=
 
|pop=
−
|conservation=
+
|conservation=Least concern<ref>http://www.iucnredlist.org/details/22689122/0</ref>
 
}}
 
}}
 +
The '''mottled owl''' (''Strix virgata'') is a species of [[owl]] found in the tropical forests of Central and South America.
 +
 +
==Description==
 +
The mottled owl reaches a length of between 11.8 to 13.7 inches. Its plumage is dark brown on the upper side with bright spots, with the underside white or yellow-brown with distinct dark-brown stripes. There are several color variants in which the mottling of the upper side changes into a striation, depending on the region in which they are found. The birds of the Amazonian forest are, however, reddish-brown, slightly larger and have an orange-yellow striation. The face veil is very well developed and delineated by white feathers.
 +
 +
===Subspecies===
 +
*''Strix virgata borelliana''; eastern Paraguay to southeastern Brazil and northeastern Argentina (Misiones)
 +
*''Strix virgata centralis''; southeastern Mexico (Oaxaca and Veracruz) to western Panama
 +
*''Strix virgata macconnelli''; Guyana, Suriname, French Guiana
 +
*''Strix virgata squamulata''; Mexico: Sonora to Guerrero, Guanajuato and Morelos
 +
*''Strix virgata superciliaris''; Brazil: north-central to northeastern Amazon River basin
 +
*''Strix virgata tamaulipensis''; Mexico: southern Nuevo León and Tamaulipas
 +
*''Strix virgata virgata''; eastern Panama to Colombia, Venezuela and Ecuador; Trinidad
 +
 +
Mottled owls are very frequent within its overall range; it is active at night, feeding on small birds, reptiles, and insects.  Breeding is in April to May and the female places two dirty brown eggs in a tree cave or the abandoned nest of a bird of prey.
 +
 +
Mottled owls are one of four species formerly of the genus ''[[Ciccaba]]''; genetics suggested a closer relationship to birds of the genus ''[[Strix]]'' than was previously believed, resulting in a change of classification<ref>http://www.planetofbirds.com/strigiformes-strigidae-black-and-white-owl-strix-nigrolineata</ref>.
 +
 +
==References==
 +
<small><references/></small>
 
[[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Owls]]
 
[[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Owls]]
Block, Siteadmin, SkipCaptcha, Upload, Automoderated users, delete, edit, Moderators, move, protect, rollback, Administrators
27,336

edits

Navigation menu