| Line 58: |
Line 58: |
| | | | |
| | ==Diet== | | ==Diet== |
| − | Lappet-faced vultures primarily eat carrion, which is found by sight on its own, or by observing other vultures, and it is usually first at the carrion site. The species is often the first to attack the carrion, and they are the only African vultures capable of ripping the skin of large mammals. Although they are dominant against other vultures on the carrion, they usually stay on the edge, with a preference for skin remnants, tendons and other coarse remains. A large carcass will have or or two lappet-faced vultures, with a maximum of ten, versus other vulture species. | + | Lappet-faced vultures primarily eat carrion, which is found by sight on its own, or by observing other vultures, and it is usually first at the carrion site. The species is often the first to attack the carrion, and they are the only African vultures capable of ripping the skin of large mammals. Although they are dominant against other vultures on the carrion, they usually stay on the edge, with a preference for skin remnants, tendons and other coarse remains. A large carcass will have or two lappet-faced vultures, with a maximum of ten, versus other vulture species. |
| | | | |
| | They also subsist on smaller fare; rodents, small birds, reptiles are part of the diet, and they have been known to make kills on their own. Food fed to the chicks, consists of such small prey items. | | They also subsist on smaller fare; rodents, small birds, reptiles are part of the diet, and they have been known to make kills on their own. Food fed to the chicks, consists of such small prey items. |
| | | | |
| | ==Reproduction== | | ==Reproduction== |
| − | The brewing varies according to the geographical distribution, it falls in the north of Africa and the Arabian Peninsula in the period from November to July or until September; in parts of East Africa it is year-round; and in southern Africa from May to January. The nest is up to 87 inches wide and 28 inches deep, is built on the crown of an acacia or other similar tree. It consists of interwoven branches and is padded with fur, hair and dry grass. The one or two brown-spotted white eggs are incubated for 54-56 days, in which normally only one young bird is raised. | + | The brewing varies according to the geographical distribution, it falls in the north of Africa and the Arabian Peninsula in the period from November to July or until September; in parts of East Africa it is year-round; and in southern Africa from May to January. The nest is up to 87 inches wide and 28 inches deep, is built on the crown of an acacia or other similar tree. It consists of interwoven branches and is padded with fur, hair and dry grass. The one or two brown-spotted white eggs are incubated for 54–56 days, in which normally only one young bird is raised. |
| | | | |
| − | Due to the high levels of sun exposure the young bird must be almost constantly shaded by the parents until the nestling has formed the back end plumage at the age of about 65 to 78 days and is sufficiently capable of regulating its body temperature. The young bird is fed up to an age of 30 days by the parents, after which he can eat independently from whatever food is deposited into the nest. At about 90 days, the young bird begins flight exercises, leaving the nest at the age of 125-135 days. The young birds don't go very far, however; they remain dependent on the parents for four to six more months. | + | Due to the high levels of sun exposure the young bird must be almost constantly shaded by the parents until the nestling has formed the back end plumage at the age of about 65 to 78 days and is sufficiently capable of regulating its body temperature. The young bird is fed up to an age of 30 days by the parents, after which he can eat independently from whatever food is deposited into the nest. At about 90 days, the young bird begins flight exercises, leaving the nest at the age of 125–135 days. The young birds don't go very far, however; they remain dependent on the parents for four to six more months. |
| | | | |
| | ==Threats== | | ==Threats== |