Changes

Jump to navigation Jump to search
191 bytes removed ,  10:37, April 30, 2018
m
no edit summary
Line 2: Line 2:  
|name=Zebra
 
|name=Zebra
 
|image=67275975 vVzy1OLk PICT0158.jpg
 
|image=67275975 vVzy1OLk PICT0158.jpg
−
|caption=
+
|caption=<small>Burchell's zebra<br/>''Equus quagga''</small>
 
|domain=Eukaryota
 
|domain=Eukaryota
 
|kingdom= Animalia
 
|kingdom= Animalia
Line 31: Line 31:  
|genera=
 
|genera=
 
|genus=Equus
 
|genus=Equus
−
|subgenus=Hippotigris<br>Dolichohippus
+
|subgenus=
 
|species=E. grevyi<br>E. quagga<br>E. zebra
 
|species=E. grevyi<br>E. quagga<br>E. zebra
 
|binomialname=
 
|binomialname=
−
|sub=E. zebra zebra<br>E. quagga quagga
+
|sub=
 
|alt=
 
|alt=
 
|regionimg=Zebra locations.PNG
 
|regionimg=Zebra locations.PNG
Line 43: Line 43:     
==Description==
 
==Description==
−
There are three species and two sub-species of zebra:
+
The largest  species, Grevy’s zebra stands approximately 55 inches at the shoulder and weighs up to 990 pounds, about the same size as a typical domestic horse. The remaining zebras average just over 4 feet and weigh under 750 pounds.  All have stiff, erect manes and short tails.
−
*Grevy’s zebra (''Equus grevyi''), of Somalia, Ethiopia, and Kenya; found in arid, sparsely-wooded land;
  −
*Plains, or Burchell's zebra, also known as bonte quagga (''Equus quagga''), of the plains of eastern and southern Africa
  −
*Mountain zebra (''Equus zebra''), of western South Africa and Namibia;
  −
*Cape mountain zebra (''Equus zebra zebra'') of South Africa;
  −
*Quagga (''Equus quagga quagga''), formerly of southern Africa, now extinct.
     −
The largest species, Grevy’s zebra stands approximately 55 inches at the shoulder and weighs up to 990 pounds, about the same size as a typical domestic horse.  The remaining zebras average just over 4 feet and weigh under 750 pounds.  All have stiff, erect manes and short tails.
+
The stripes differ among the species as well. The plains and mountain zebras share a bold, wide pattern, with the stripes in the plains zebra wrapping around the entire body; in the remaining species the belly is clear of stripes.  In the Grevy's zebra the stripe pattern consists of fine lines while in the extinct [[quagga]] the body of the animal was predominantly brown, the stripes confined only to the head, neck, and shoulders.
   −
The stripes differ among the species as well.  The plains and mountain zebras share a bold, wide pattern, with the stripes in the plains zebra wrapping around the entire body; in the remaining species the belly is clear of stripes.  In the Grevy's zebra the stripe pattern consists of fine lines while in the extinct quagga the body of the animal was predominantly brown, the stripes confined only to the head, neck, and shoulders.
+
===Species===
 +
*[[Grevy’s zebra]], ''Equus grevyi''; Somalia, Ethiopia, and Kenya
 +
*[[Burchell's zebra|Plains, or Burchell's zebra]], ''Equus quagga''; eastern and southern Africa
 +
*[[Mountain zebra]], ''Equus zebra''; western South Africa and Namibia
    
==Habits==
 
==Habits==
Line 61: Line 59:  
A hybrid animal known as a “zebroid” (horse-zebra) has been successfully used as a draft animal in South Africa, and like the more familiar [[mule]], it is sterile.
 
A hybrid animal known as a “zebroid” (horse-zebra) has been successfully used as a draft animal in South Africa, and like the more familiar [[mule]], it is sterile.
    +
==References==
 +
<small><references/></small>
   −
 
+
[[Category:Perissodactyla]][[Category:Mammals]]
−
[[Category:Odd-Toed Ungulates]]
 
Block, Siteadmin, SkipCaptcha, Upload, Automoderated users, delete, edit, Moderators, move, protect, rollback, Administrators
27,336

edits

Navigation menu