| Line 19: |
Line 19: |
| | |subclass=Neornithes | | |subclass=Neornithes |
| | |infraclass=Neoaves | | |infraclass=Neoaves |
| − | |superorder=Passerimorphae | + | |superorder= |
| | |order=Accipitriformes | | |order=Accipitriformes |
| − | |suborder= | + | |suborder=Accipitres |
| − | |infraorder=Falconides | + | |infraorder= |
| − | |superfamily= | + | |superfamily=Accipitroidea |
| | |families= | | |families= |
| − | |family=Accipitridae | + | |family=Accipitridae |
| − | |subfamily=Perninae | + | |subfamily=Accipitrinae |
| | |supertribe= | | |supertribe= |
| | |tribe= | | |tribe= |
| Line 40: |
Line 40: |
| | |regionimg= | | |regionimg= |
| | |pop= | | |pop= |
| − | |conservation=Least concern<ref>http://www.iucnredlist.org/details/22695729/0</ref> | + | |conservation=Least concern<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22695729/93526020</ref> |
| | }} | | }} |
| | '''Crane hawk''' (''Geranospiza caerulescens'') is a species of [[harrier]] found in much of Latin America. | | '''Crane hawk''' (''Geranospiza caerulescens'') is a species of [[harrier]] found in much of Latin America. |
| Line 47: |
Line 47: |
| | A medium-sized raptor, the crane hawk is characterized by long slender legs which appear double-jointed; the legs are used to probe and capture prey animals within cavities and holes. | | A medium-sized raptor, the crane hawk is characterized by long slender legs which appear double-jointed; the legs are used to probe and capture prey animals within cavities and holes. |
| | | | |
| − | Crane hawks are generally gray-to-dark gray overall, with a pair of thick white bands on the tail, and a white half-moon crescent pattern on the base of the primary flight feathers. | + | Crane hawks are 14 to 21.3 inches in length, and weigh 7.9 to 18.3 ounces; females are larger than males, with some subspecies larger than others. They are generally gray to dark gray overall, with a pair of thick white bands on the tail, and a white half-moon crescent pattern midway on the primary flight feathers. Primaries are black. The underside is marked with dark, thin horizontal banding. One subspecies is predominately black in color, while in another the banding has increased. |
| | | | |
| | ===Subspecies=== | | ===Subspecies=== |
| − | *''Geranospiza caerulescens balzarensis'' | + | *''Geranospiza caerulescens balzarensis''; Panama to western Colombia, Ecuador and northwestern Peru |
| − | :Panama to western Colombia, Ecuador and northwestern Peru
| + | *''Geranospiza caerulescens caerulescens''; Eastern Colombia and Peru, east to northern Brazil and the Guianas |
| − | *''Geranospiza caerulescens caerulescens'' | + | *''Geranospiza caerulescens flexipes''; Southern Brazil to Bolivia, northern Argentina and the Paraguayan chacos |
| − | :Eastern Colombia and Peru, east to northern Brazil and the Guianas
| + | *''Geranospiza caerulescens gracilis''; Northestern Brazil |
| − | *''Geranospiza caerulescens flexipes'' | + | *''Geranospiza caerulescens livens''; Northwestern Mexico |
| − | :Southern Brazil to Bolivia, northern Argentina and the Paraguayan chacos
| + | *''Geranospiza caerulescens nigra''; Northern Mexico south to central Panama |
| − | *''Geranospiza caerulescens gracilis'' | |
| − | :Northestern Brazil
| |
| − | *''Geranospiza caerulescens livens'' | |
| − | :Northwestern Mexico
| |
| − | *''Geranospiza caerulescens nigra'' | |
| − | :Northern Mexico south to central Panama
| |
| | | | |
| | ==References== | | ==References== |
| | {{Reflist}} | | {{Reflist}} |
| | [[Category:Birds of Prey]][[Category:Harriers]] | | [[Category:Birds of Prey]][[Category:Harriers]] |