| − | The name probably goes back to ancient times, in which it was said the bird killed large, venomous snakes. Despite the name, the Madagascar serpent-eagle consumes a large number of other species; in one example, 83 percent of the prey items fed to chicks int he nest consisted of chameleons and geckos, another 16 percent were frogs. Only 2 snakes were fed, in addition to a bat. Reports of lemur and poultry captures are most likely due to confusion with the [[Henst's goshawk]] (''Accipiter henstii''), which is found in the same habitat and closely resembles it<ref>http://www.globalraptors.org/grin/SpeciesResults.asp?specID=8221</ref>. | + | The name probably goes back to ancient times, in which it was said the bird killed large, venomous snakes. Despite the name, the Madagascar serpent-eagle consumes a large number of other species; in one example, 83 percent of the prey items fed to chicks in the nest consisted of chameleons and geckos, another 16 percent were frogs. Only 2 snakes were fed, in addition to a bat. Reports of lemur and poultry captures are most likely due to confusion with the [[Henst's goshawk]] (''Accipiter henstii''), which is found in the same habitat and closely resembles it<ref>http://www.globalraptors.org/grin/SpeciesResults.asp?specID=8221</ref>. |
| − | Two relatively-small nests were recorded; one in 1997<ref>https://www.researchgate.net/publication/227780668_First_nest_description_breeding_behaviour_and_distribution_of_the_Madagascar_Serpent-Eagle_Eutriorchis_astur</ref>, the second in 2000. Both nests were found in the canopies of large epiphytic ferns (''Asplenium nidus'') more than 60 feet high. The first nest was found on November 7, and within was was a single egg which hatched on November 21 after a breeding season of probably around 40 days; the second nest's egg hatched on November 9. The nestling period for both was about 58-62 days, with the chicks cared for by both parents until the age of 6 weeks<ref>http://www.globalraptors.org/grin/SpeciesExtended.asp?specID=8221&catID=2006</ref>. | + | Two relatively-small nests were recorded; one in 1997<ref>https://www.researchgate.net/publication/227780668_First_nest_description_breeding_behaviour_and_distribution_of_the_Madagascar_Serpent-Eagle_Eutriorchis_astur</ref>, the second in 2000. Both nests were found in the canopies of large epiphytic ferns (''Asplenium nidus'') more than 60 feet high. The first nest was found on November 7, and within was a single egg which hatched on November 21 after a breeding season of probably around 40 days; the second nest's egg hatched on November 9. The nestling period for both was about 58-62 days, with the chicks cared for by both parents until the age of 6 weeks<ref>http://www.globalraptors.org/grin/SpeciesExtended.asp?specID=8221&catID=2006</ref>. |