| Line 19: |
Line 19: |
| | |subclass=Neornithes | | |subclass=Neornithes |
| | |infraclass=Neoaves | | |infraclass=Neoaves |
| − | |superorder=Passerimorphae | + | |superorder= |
| | |order=Accipitriformes | | |order=Accipitriformes |
| − | |suborder= | + | |suborder=Accipitres |
| − | |infraorder=Falconides | + | |infraorder= |
| − | |superfamily= | + | |superfamily=Accipitroidea |
| | |families= | | |families= |
| | |family=Accipitridae | | |family=Accipitridae |
| Line 59: |
Line 59: |
| | *''Accipiter virgatus vanbemmeli''; Indonesia: Sumatra Island | | *''Accipiter virgatus vanbemmeli''; Indonesia: Sumatra Island |
| | *''Accipiter virgatus virgatus''; Indonesia: Java and Bali islands | | *''Accipiter virgatus virgatus''; Indonesia: Java and Bali islands |
| | + | |
| | + | ==Range and habitat== |
| | + | The besra lives in southern and southeastern Asia, from northern India, southern and central China, Indochina and the Indian peninsula to Ceylon, the Malay peninsula, the Little Sunda Islands and the Philippines. |
| | + | |
| | + | Besras are present in areas characterized by small shrubs whose crown forms are continuous. These birds also live in broad-leaf woods, coniferous forests and wooded areas of all kinds. Outside the nesting season, they have been seen in wetlands, mangroves and agricultural lands, and have settled not far from fish farms. In Sabah (northern Borneo) they can be sighted in clearings along roadsides and in mountain forests. The species has been known to breed within an elevation of 1,800 to 6,000 feet. |
| | + | |
| | + | ==Diet== |
| | + | Besras mainly capture small birds such as bulbuls, thrushes, sparrows, and warblers; the larger females are able to kill partridges, pigeons, quails and woodcocks. Mammals such as flying squirrels, mice and bats are also taken, as well as small reptiles and insects. When they chase prey they fly with quick wingbeats in a manner similar to a turtledove; they are very skilled flyers, able to zigzag or to make twists to avoid an obstacle. The great speed sometimes allows them to catch particularly elusive prey. Due to its speed, skill and endurance, some falconers consider the besra to be one of the most successful animals to hunt with<ref>https://en.wikisource.org/wiki/Popular_Science_Monthly/Volume_47/October_1895/Hunting_with_Birds_of_Prey</ref>. |
| | + | |
| | + | ==Reproduction== |
| | + | Nesting season takes place from March to June, mainly in April and May. The nest, a platform built with pieces of wood, is located within the dense foliage of a tree between 45 and 75 feet above the ground. For this purpose, other trees can also be used that generally grow on the edge of a precipice or overlook a ravine. Nests of corvids are often occupied or usurped. |
| | + | |
| | + | The brood comprises 3 to 5 eggs of very beautiful appearance, generally are bluish-white in color with spots, marbling and reddish-brown splashes on the widest part of the shell. Both parents collaborate in parental care, but the duration of incubation is unknown. |
| | | | |
| | ==References== | | ==References== |