Changes

Jump to navigation Jump to search
1,802 bytes added ,  08:34, July 24, 2019
no edit summary
Line 19: Line 19:  
|subclass=Neornithes
 
|subclass=Neornithes
 
|infraclass=Neoaves
 
|infraclass=Neoaves
−
|superorder=Passerimorphae
+
|superorder=
 
|order=Accipitriformes
 
|order=Accipitriformes
−
|suborder=
+
|suborder=Accipitres
−
|infraorder=Falconides
+
|infraorder=
−
|superfamily=
+
|superfamily=Accipitroidea
 
|families=
 
|families=
 
|family=Accipitridae
 
|family=Accipitridae
Line 39: Line 39:  
|alt=
 
|alt=
 
|regionimg=
 
|regionimg=
−
|pop=
+
|pop=670-6,700 (2016 est.)<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22695721/118854457#population</ref>
−
|conservation=
+
|conservation=Least concern<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22695721/118854457</ref>
 
}}
 
}}
 +
The '''rufous-winged buzzard''' (''Butastur liventer'') is a species of [[bird of prey]] of the family Accipitridae, and found over much of southeast Asia.
 +
 +
==Description==
 +
The rufous-winged buzzard is medium-sized, about 13.6 to 16.5 inches long, with a wingspan of 33.1 to 35.8 inches, and weigh 11.8 to 12 ounces.  Females are slightly larger than males.  Above, it is brown in color with dark blotches; the long and rather pointed wings are rufous-brown, hence the name.  The lower body is paler, the head and neck are brownish gray, while the chin, throat, and chest are gray. The tail is long, slim, straight cut, and shares the same rufous coloration as the wings. Yellow colors the iris, beak (with a black tip), and legs.
 +
 +
The call is a double-noted ''"pit-piu"'', made both in flight and perched<ref>https://www.xeno-canto.org/species/Butastur-liventer</ref>.
 +
 +
==Range and habitat==
 +
It is found in southeastern China, southeast Asia, and on the Indonesian islands of Sulawesi, and Java.  It inhabits open dry forests at or near the banks of rivers or swamps, usually in lowland forests with altitudes below 2,400 feet elevation.
 +
 +
==Threats==
 +
Loss of habitat has been cited as a reason for the decline of numbers, yet despite an extremely small population, the ICUN has classified this bird as "least concern", in part due to its large range and ability to take advantage of human-caused habitat degradation and conversion to farmland<ref>Ferguson-Lees, Christie 2001</ref>.
 +
 +
==References==
 +
<small><references/></small>
 +
*Ferguson-Lees, J. and Christie, D.A. ''Raptors of the World''. Christopher Helm, London (2001).
    
[[Category:Birds of Prey]][[Category:Hawks]]
 
[[Category:Birds of Prey]][[Category:Hawks]]
Block, Siteadmin, SkipCaptcha, Upload, Automoderated users, delete, edit, Moderators, move, protect, rollback, Administrators
27,336

edits

Navigation menu