Changes

Jump to navigation Jump to search
1,757 bytes added ,  10:48, September 1, 2019
m
no edit summary
Line 1: Line 1:  
{{Taxonomy
 
{{Taxonomy
 
|name=Ferruginous Hawk
 
|name=Ferruginous Hawk
−
|image=
+
|image=Ferruginous hawk.jpg
 
|caption=
 
|caption=
 
|domain=Eukaryota
 
|domain=Eukaryota
Line 19: Line 19:  
|subclass=Neornithes
 
|subclass=Neornithes
 
|infraclass=Neoaves
 
|infraclass=Neoaves
−
|superorder=Passerimorphae
+
|superorder=
 
|order=Accipitriformes
 
|order=Accipitriformes
−
|suborder=
+
|suborder=Accipitres
−
|infraorder=Falconides
+
|infraorder=
−
|superfamily=
+
|superfamily=Accipitroidea
 
|families=
 
|families=
−
|family=Accipitridae
+
|family=Accipitridae  
 
|subfamily=Buteoninae
 
|subfamily=Buteoninae
 
|supertribe=
 
|supertribe=
Line 39: Line 39:  
|alt=
 
|alt=
 
|regionimg=
 
|regionimg=
−
|pop=
+
|pop=Unknown (2016 est.)<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22695970/93535999#population</ref>
−
|conservation=
+
|conservation=Least concern<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22695970/93535999</ref>
 
}}
 
}}
 +
The '''ferruginous hawk''' (''Buteo regalis'') is a species of [[bird of prey]] of the family Accipitridae, and found throughout much of western North America.
 +
 +
==Description==
 +
The ferruginous hawk is large - in fact, the largest buteonine hawk in North America - with a length of 20 to 27 inches, a wingspan of 48 to 60 inches, and weigh 2 to 5 pounds.  Hawks of northern areas are somewhat larger on average than those found in southern or desert areas; females are slightly larger than males.
 +
 +
The name ''ferruginous'' comes from the Latin ''ferrugo'', which means "iron rust"<ref>https://www.merriam-webster.com/dictionary/ferruginous</ref>, and refers to the rust-colored head, back, and tail of the bird's plumage.  The chest, belly, and underwings are lighter in color, with some light-rust mottling and bands on the belly and underwing coverts.  A dark-morph coloration exists, with the majority of the bird dark-brown in color, and lighter only on the underside of the primaries, secondaries, and tail feathers.
 +
 +
==Range and habitat==
 +
This species is found in North America, from Alberta and Saskatchewan in Canada, south to the southern Mexican state of Morelos, and from the western Great Plains to the California coast.  A sedentary, year-round population lives principally in the states of Utah, Colorado, New Mexico, and Arizona, with birds north of that area migrating south.  It is an open-country bird, primarily found in prairies, open grasslands, sagebrush steppe, scrubland, and semi-arid deserts. 
 +
 +
==References==
 +
<small><references/></small>
    
[[Category:Birds of Prey]][[Category:Hawks]]
 
[[Category:Birds of Prey]][[Category:Hawks]]
Block, Siteadmin, SkipCaptcha, Upload, Automoderated users, delete, edit, Moderators, move, protect, rollback, Administrators
27,336

edits

Navigation menu