| Line 23: |
Line 23: |
| | |suborder=Passeri | | |suborder=Passeri |
| | |infraorder= | | |infraorder= |
| − | |superfamily= | + | |superfamily=Passeroidea |
| | |families= | | |families= |
| − | |family=Fringillidae | + | |family=Cardinalidae |
| − | |subfamily=Emberizinae | + | |subfamily= |
| | |supertribe= | | |supertribe= |
| − | |tribe=Cardinalini | + | |tribe= |
| | |subtribe= | | |subtribe= |
| | |genera= | | |genera= |
| Line 42: |
Line 42: |
| | |conservation= | | |conservation= |
| | }} | | }} |
| − | '''Northern cardinal''' (''Cardinalis cardinalis'') is a songbird of the family Fringillidae, and found throughout much of eastern North America. The name "[[cardinal]]" refers to the senior clerics of the [[Roman Catholic Church]] and the red robes they wear. | + | '''Northern cardinal''' (''Cardinalis cardinalis'') is a songbird of the family Cardinalidae, and found throughout much of eastern North America. The name "[[cardinal]]" refers to the senior clerics of the [[Roman Catholic Church]] and the red robes they wear. |
| | | | |
| | ==Description== | | ==Description== |
| | The northern cardinal is about 8.3–9.1 inches long, with a wingspan of 9.8 to 12.2 inches, and weigh 1.19 to 2.29 ounces. It has a strong, conical beak and a small, yet distinctive head crest. The two sexes differ in the coloration of the plumage, with males having a predominantly scarlet-red plumage with some brownish-red hues on the wings, back and tail, a black face mask. Females bear an olive-brownish plumage with reddish hues on the wings, on the tail and in the hood, as well as by a less well defined, rather gray colored face mask. Young birds are colored like the females, but without a face mask. Northern races are darker, southern races are more brightly colored red. | | The northern cardinal is about 8.3–9.1 inches long, with a wingspan of 9.8 to 12.2 inches, and weigh 1.19 to 2.29 ounces. It has a strong, conical beak and a small, yet distinctive head crest. The two sexes differ in the coloration of the plumage, with males having a predominantly scarlet-red plumage with some brownish-red hues on the wings, back and tail, a black face mask. Females bear an olive-brownish plumage with reddish hues on the wings, on the tail and in the hood, as well as by a less well defined, rather gray colored face mask. Young birds are colored like the females, but without a face mask. Northern races are darker, southern races are more brightly colored red. |
| | + | |
| | + | ===Subspecies=== |
| | + | *''Cardinalis cardinalis affinis''; western Mexico: southeastern Sonora to southwestern Chihuahua, western Durango |
| | + | *''Cardinalis cardinalis canicaudus''; western Oklahoma, western Texas to east-central Mexico |
| | + | *''Cardinalis cardinalis cardinalis''; eastern United States |
| | + | *''Cardinalis cardinalis carneus''; Mexico: coastal Colima to Isthmus of Tehuántepec |
| | + | *''Cardinalis cardinalis clintoni''; Mexico: Isla Cerralvo |
| | + | *''Cardinalis cardinalis coccineus''; Mexico: eastern San Luis Potosí, Veracruz, northeastern Puebla, northern Oaxaca |
| | + | *''Cardinalis cardinalis flammiger''; Mexico (southern Quintana Roo), Belize, northern Guatemala (Petén) |
| | + | *''Cardinalis cardinalis floridanus''; southeastern Georgia, peninsular Florida |
| | + | *''Cardinalis cardinalis igneus''; Mexico: southern Baja California, north to latitude 27°N |
| | + | *''Cardinalis cardinalis littoralis''; Mexico: southern Veracruz and Tabasco |
| | + | *''Cardinalis cardinalis magnirostris''; southeastern Texas and southern Louisiana |
| | + | *''Cardinalis cardinalis mariae''; Mexico: Tres Marías Islands |
| | + | *''Cardinalis cardinalis saturatus''; Mexico: Cozumel Island |
| | + | *''Cardinalis cardinalis seftoni''; Mexico: central Baja California, south to latitude 27°N |
| | + | *''Cardinalis cardinalis sinaloensis''; Mexico: Sinaloa and Jalisco coasts |
| | + | *''Cardinalis cardinalis superbus''; extreme southeastern California to Arizona, southwest New Mexico and northern Sonora |
| | + | *''Cardinalis cardinalis townsendi''; Mexico: Isla Tiburón, adjacent coastal Sonora |
| | + | *''Cardinalis cardinalis yucatanicus''; Mexico: Yucatán Peninsula |
| | | | |
| | ==Range and habitat== | | ==Range and habitat== |