| Line 19: |
Line 19: |
| | |subclass=Neornithes | | |subclass=Neornithes |
| | |infraclass=Neoaves | | |infraclass=Neoaves |
| − | |superorder=Passerimorphae | + | |superorder= |
| | |order=Accipitriformes | | |order=Accipitriformes |
| − | |suborder= | + | |suborder=Accipitres |
| − | |infraorder=Falconides | + | |infraorder= |
| − | |superfamily= | + | |superfamily=Accipitroidea |
| | |families= | | |families= |
| − | |family=Accipitridae | + | |family=Accipitridae |
| | |subfamily=Buteoninae | | |subfamily=Buteoninae |
| | |supertribe= | | |supertribe= |
| Line 39: |
Line 39: |
| | |alt= | | |alt= |
| | |regionimg= | | |regionimg= |
| − | |pop= | + | |pop=Unknown (2016 est.)<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22695827/93529071#population</ref> |
| − | |conservation=Least concern<ref>http://www.iucnredlist.org/details/22695827/0</ref> | + | |conservation=Least concern<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22695827/93529071</ref> |
| | }} | | }} |
| | + | The '''great black hawk''' (''Buteogallus urubitinga'') is a [[bird of prey]] of the family Accipitridae, and found over much of Latin America. |
| | + | |
| | + | ==Description== |
| | + | The great black hawk is a moderately large, broad-winged bird; about 22 to 25 inches long, a wingspan of 45.3 to 53.2 inches, and weighs up to 21.1 to 49.3 ounces. Females are slightly larger than males. Overall, adult birds are brownish-black to black in color, offset by yellow legs and bill cere, and a broad white band on the tail. Juvenile birds are a dark brown above, a somewhat lighter brown below, and mottled with spots and streaks. |
| | + | |
| | + | The call is described as a shrill ''"ooo-wheeeeee"'', in addition to a series of rapid-fire shrieks<ref>https://www.xeno-canto.org/species/Buteogallus-urubitinga</ref>. |
| | + | |
| | + | ===Subspecies=== |
| | + | *''Buteogallus urubitinga ridgwayi''; northern Mexican lowlands to western Panama |
| | + | *''Buteogallus urubitinga urubitinga''; eastern Panama, to Amazon basin south to northern Argentina |
| | | | |
| | ==References== | | ==References== |
| − | {{Reflist}}
| + | <small><references//small><> |
| | | | |
| − | [[Category:Birds of Prey]][[Category:Hawks]] | + | [[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Hawks]] |