Changes

Jump to navigation Jump to search
17 bytes removed ,  05:04, December 12, 2019
Spelling, grammar, and general cleanup
Line 45: Line 45:     
==Description==
 
==Description==
−
The broad-winged hawk is a medium-sized raptor, with a body length of 13 to 17 inches, a wingspan of 29 to 39 inches, and weigh 9.3 to 19.8 ounces.  Females are slightly larger than males.  Adult birds are dark brown above, with a white chest and belly barred horizontally in reddish brown; light morphs show more white on the underside.  The wings are whitish underneath, lightly-barred, with the ends of the primaries and secondaries dark in color, giving the wings a single wide outline when seen in flight; the wings also end in a taper, the only buteonine hawk to have this distinction.  The tail is marked with alternating dark grey-black and white bands.  Juvenile birds are similar to adults, with a whiter chest and belly marked with vertical barring.  A rare, dark color morph (the bird is dark brown throughout) is found in western North America, and found in an approximate ratio of one in 1,000 individuals<ref>https://www.allaboutbirds.org/guide/Broad-winged_Hawk/id</ref>.
+
The broad-winged hawk is a medium-sized raptor, with a body length of 13 to 17 inches, a wingspan of 29 to 39 inches, and weigh 9.3 to 19.8 ounces.  Females are slightly larger than males.  Adult birds are dark brown above, with a white chest and belly barred horizontally in reddish brown; light morphs show more white on the underside.  The wings are whitish underneath, lightly-barred, with the ends of the primaries and secondaries dark in color, giving the wings a single wide outline when seen in flight; the wings also end in a taper, the only buteonine hawk to have this distinction.  The tail is marked with alternating dark grey-black and white bands.  Juvenile birds are similar to adults, with a whiter chest and belly marked with vertical barring.  A rare, dark color morph (the bird is dark brown throughout) is found in western North America, and found in an approximate ratio of one in 1,000 individuals.<ref>https://www.allaboutbirds.org/guide/Broad-winged_Hawk/id</ref>
   −
Its call has been described as ''kee-eee'', high-pitched and almost whistle-like<ref>https://www.xeno-canto.org/species/Buteo-platypterus</ref>.
+
Its call has been described as ''kee-eee'', high-pitched and almost whistle-like.<ref>https://www.xeno-canto.org/species/Buteo-platypterus</ref>
    
===Subspecies===
 
===Subspecies===
Line 60: Line 60:  
Broad-winged hawks live in southern Canada, from central British Columbia eastward to Nova Scotia, and south to the gulf coast of the United States. Year-round species are found only in Cuba, Puerto Rico, and several islands of the Lesser Antilles.
 
Broad-winged hawks live in southern Canada, from central British Columbia eastward to Nova Scotia, and south to the gulf coast of the United States. Year-round species are found only in Cuba, Puerto Rico, and several islands of the Lesser Antilles.
   −
Broad-winged hawks within Canada and the United States winter in Central and South America, going as far south as Peru, Bolivia, and northern Argentina.  Hawks migrate in flocks of thousands of individuals, following a wide swath of the Great Plains, with a secondary path along the eastern seaboard of the United States. The average migration distance is 4,350 miles, traveling close to 70 miles per day<ref>https://www.allaboutbirds.org/guide/Broad-winged_Hawk/overview</ref>.
+
Broad-winged hawks within Canada and the United States winter in Central and South America, going as far south as Peru, Bolivia, and northern Argentina.  Hawks migrate in flocks of thousands of individuals, following a wide swath of the Great Plains, with a secondary path along the eastern seaboard of the United States. The average migration distance is 4,350 miles, traveling close to 70 miles per day.<ref>https://www.allaboutbirds.org/guide/Broad-winged_Hawk/overview</ref>  
    
Broad-winged hawks live in humid areas such as marshes, lakes or rivers, avoiding human habitation.  The North American population thrives in summer in deciduous or mixed forests, and in tropical forests in winter.  Although some populations are near mountains, it generally is found no higher than 6,000 feet.
 
Broad-winged hawks live in humid areas such as marshes, lakes or rivers, avoiding human habitation.  The North American population thrives in summer in deciduous or mixed forests, and in tropical forests in winter.  Although some populations are near mountains, it generally is found no higher than 6,000 feet.
Line 68: Line 68:     
==References==
 
==References==
−
<small><references/></small>
+
{{Reflist}}
       
[[Category:Birds of Prey]][[Category:Hawks]]
 
[[Category:Birds of Prey]][[Category:Hawks]]
Block, SkipCaptcha, apieditor, Automoderated users, Bots, edit, ratelimit-exempt
58,183

edits

Navigation menu