| Line 19: |
Line 19: |
| | |subclass=Neornithes | | |subclass=Neornithes |
| | |infraclass=Neoaves | | |infraclass=Neoaves |
| − | |superorder=Passerimorphae | + | |superorder= |
| | |order=Accipitriformes | | |order=Accipitriformes |
| − | |suborder= | + | |suborder=Accipitres |
| − | |infraorder=Falconides | + | |infraorder= |
| − | |superfamily= | + | |superfamily=Accipitroidea |
| | |families= | | |families= |
| | |family=Accipitridae | | |family=Accipitridae |
| − | |subfamily=Buteoninae | + | |subfamily=Accipitrinae |
| | |supertribe= | | |supertribe= |
| | |tribe= | | |tribe= |
| | |subtribe= | | |subtribe= |
| | |genera= | | |genera= |
| − | |genus=Aquila | + | |genus=Clanga |
| | |subgenus= | | |subgenus= |
| − | |species=A. hastata | + | |species=C. hastata |
| | |binomialname= | | |binomialname= |
| − | |syn= | + | |syn=''Aquila hastata'' |
| | |sub= | | |sub= |
| | |alt= | | |alt= |
| | |regionimg= | | |regionimg= |
| − | |pop= | + | |pop=3,500-15,000 (2016 est.)<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22729779/95021573#population</ref> |
| − | |conservation= | + | |conservation=Vulnerable<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22729779/95021573</ref> |
| | }} | | }} |
| | + | The '''Indian spotted eagle''' (''Clanga hastata'') is a species of bird of prey of the family Accipitridae, and found throughout much of India. |
| | | | |
| − | [[Category:Birds of Prey]][[Category:Eagles]] | + | ==Description== |
| | + | The Indian spotted eagle is medium-sized, about 23–28 inches in length, a wingspan of 61.8 to 70.5 inches, and weigh 3.5 to 5.5 pounds. Females are larger than males. Adult birds are brown in color overall, but a somewhat lighter shade of brown than in their [[Clanga (birds)|two spotted eagle relatives]]; unlike the others, the Indian spotted eagle bears very dark brown eyes and a wider mouth. |
| | + | |
| | + | ==Range and habitat== |
| | + | The Indian spotted eagle is found over much of India, from the Himalaya mountain range south to the Indian Ocean, and from the northern Indian-Pakistani border eastwards to Burma. Sightings within Pakistan itself are suspect, as the sightings may either be vagrants or of the [[greater spotted eagle]] (''Clanga clanga'') during its winter migration. Sightings have also been reported as far east as Cambodia<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22729779/95021573#geographic-range</ref>. |
| | + | |
| | + | It is a bird of the lowlands, preferring semi-tropical or tropical forests with access to forest edges and clearings, open fields, and low-intensity cultivated land, from sea level to 3,200 feet elevation. |
| | + | |
| | + | ==Taxonomy== |
| | + | Until quite recently the spotted eagles of the genus ''[[Clanga (birds)|Clanga]]'' were included with the true eagles of the genus ''Aquila'', with the Indian spotted eagle classified as a subspecies of the [[lesser spotted eagle]], and bearing the scientific name of ''Aquila pomarina hastata''. Morphological, anatomical and breeding biological characteristics from studies in 2002, as well as behavioral characteristics caused the Indian spotted eagle to be classified as a distinct species, ''Aquila hastata''. These studies also included the determination of a so-called "sister relationship" occurring between the lesser spotted eagle and the [[greater spotted eagle]] (''Aquila clanga''), which, as of 2005<ref>http://www-personal.umich.edu/~hlerner/LM2005.pdf</ref> made them distinctive genetically from other species of genus ''Aquila''. Further studies among diurnal raptors led to a revision of ''Aquila'', resulting in the split of the spotted eagles away from ''Aquila'' and into their own separate genus, ''Clanga''<ref>https://books.google.com/books?id=DzmOUBbTbngC&pg=PA40&lpg=PA40&dq=Lerner+and+Mindell+spotted+eagles&source=bl&ots=5YcbgvGNSz&sig=ACfU3U0I8zZUgI5wXUivqH2uiEzageLRcQ&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjx4_ao7PjnAhUODKwKHSy_DJYQ6AEwA3oECAkQAQ#v=onepage&q=Lerner%20and%20Mindell%20spotted%20eagles&f=false</ref>, a name taken from the ancient Greek word ''κλαγγή'', ("clang" or "scream")<ref>http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0057:entry=klaggh/</ref>, and refers to the piercing cries the birds make<ref>https://www.xeno-canto.org/species/Clanga-clanga</ref><ref>https://www.xeno-canto.org/species/Clanga-pomarina</ref>. |
| | + | |
| | + | ==References== |
| | + | <small><references/></small> |
| | + | |
| | + | [[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Eagles]] |