| − | Long crested eagles are medium-sized, about the size of a [[common buzzard]] (''Buteo buteo''), but have a longer tail, legs, and are significantly heavier. It is about 21 to 23 inches in length, a wingspan of 44 to 50.6 inches, and weigh 32 to 53 ounces. Females are slightly larger than males. birds of prey. It is blackish-brown to black in color overall, with patches or mottling of a slightly-lighter brown. Both primary and secondary flight feathers, and tail white with dark barring; when viewed from above, only the primaries are marked in this fashion. The head is crowned with several feathers jutting towards the back in an elongated crest. The iris is golden yellow over orange to reddish brown, the beak yellow and black. The legs are white and speckled with dark brown, and feathered to the toes. Juvenile birds differ little from adults, with less banding on the tail, and brownish banding on the wings. | + | Long-crested eagles are medium-sized, about the size of a [[common buzzard]] (''Buteo buteo''), but have a longer tail, legs, and are significantly heavier. It is about 21 to 23 inches in length, a wingspan of 44 to 50.6 inches, and weigh 32 to 53 ounces. Females are slightly larger than males. It is blackish-brown to black in color overall, with patches or mottling of a slightly-lighter brown. Both primary and secondary flight feathers, and tail white with dark barring; when viewed from above, only the primaries are marked in this fashion. The head is crowned with several feathers jutting towards the back in an elongated crest. The iris is golden yellow over orange to reddish brown, the beak yellow and black. The legs are white and speckled with dark brown, and feathered to the toes. Juvenile birds differ little from adults, with less banding on the tail, and brownish banding on the wings. |
| | The calls have been described as a long, shrill ''"kik-kik-kik-kik-kiii-ih"'', or a display call ''"keeee-eh"'' or ''"keee-ee-af"''<ref>https://www.xeno-canto.org/species/Lophaetus-occipitalis</ref>. | | The calls have been described as a long, shrill ''"kik-kik-kik-kik-kiii-ih"'', or a display call ''"keeee-eh"'' or ''"keee-ee-af"''<ref>https://www.xeno-canto.org/species/Lophaetus-occipitalis</ref>. |
| | + | The current taxonomic placement of the long-crested eagle is as of yet undetermined. Previously, the species was placed in the genus ''Aquila'' in 1972<ref>https://repository.si.edu/bitstream/handle/10088/6276/2005B_Helbig_et_al.pdf</ref><ref>https://www.jstor.org/stable/30245325?seq=1</ref>, with later research ten years later placing it within ''Spizaetus''. Later molecular studies (one mitochondrial and three nuclear genes) have indicated a proposed placement to the genus [[Clanga (birds)|''Clanga'']]<ref>https://www.researchgate.net/publication/7995520_A_multi-gene_phylogeny_of_aquiline_eagles_Aves_Accipitriformes_reveals_extensive_paraphyly_at_the_genus_level</ref>. Other proposals, such as merging the genus ''Hieraaetus'' into ''Aquila''<ref>http://raptors-international.org/book/raptors_worldwide_2004/Wink_Sauer-Guerth_2004_483-498.pdf</ref>, or merging clades based on other DNA studies<ref>http://www-personal.umich.edu/~hlerner/LM2005.pdf</ref> have been made. As of 2020, the long-crested eagle remains within its own monotypic genus, ''Lophaetus''. |
| − | The long crested eagle is found in Africa, from the Atlantic Ocean east to the Red Sea in Sudan south of the [[Sahara desert]] within a geographic region called the [[Sahal]]; southward its range extends to [[Angola]] in the west, the Congo river basin, [[Mozambique]], [[Tanzania]], and into [[South Africa]]. It is not found within either the Kalahari or Namib deserts, or the semi-arid lands adjacent to them. It inhabits a wide range of forested habitats, from tropical rainforests, gallery forests, and wet savannas. | + | The long-crested eagle is found in Africa, from the Atlantic Ocean east to the Red Sea in Sudan south of the [[Sahara desert]] within a geographic region called the [[Sahal]]; southward its range extends to [[Angola]] in the west, the Congo river basin, [[Mozambique]], [[Tanzania]], and into [[South Africa]]. It is not found within either the Kalahari or Namib deserts, or the semi-arid lands adjacent to them. It inhabits a wide range of forested habitats, from tropical rainforests, gallery forests, and wet savannas. |