Changes

Jump to navigation Jump to search
1,724 bytes added ,  21:28, April 14, 2020
m
no edit summary
Line 39: Line 39:  
|alt=
 
|alt=
 
|regionimg=
 
|regionimg=
−
|pop
+
|pop=26,700 (2018 est.)<ref>https://www.researchgate.net/publication/322799994_Population_status_of_the_Antarctic_shag_Phalacrocorax_atriceps_bransfieldensis</ref>
 
|conservation=
 
|conservation=
 
}}
 
}}
−
The '''Antarctic shag''' (''Phalacrocorax bransfieldensis'') is a species of [[cormorant]] of the family Phalacrocoracidae, and found on several islands of the Antarctic peninsula.  Of uncertain taxonomic status and depending on the authority, it is treated as a species in its own right, or as a subspecies of the [[imperial shag]], ''Phalacrocorax atriceps''.
+
The '''Antarctic shag''' (''Phalacrocorax bransfieldensis'') is a species of [[cormorant]] of the family Phalacrocoracidae, and found on several islands of the Antarctic peninsula.  Of uncertain taxonomic status and depending on the authority, it is treated as a species in its own right, or as a subspecies of the [[imperial shag]], ''Phalacrocorax atriceps''<ref>http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/phalacrocorax-bransfieldensis</ref>.
 +
 
 +
==Description==
 +
The Antarctic shag is medium-sized, about 28 to 31 inches long, a wingspan of 48.8 inches, and weighs 4.0 to 7.7 pounds.  Females are slightly larger than males.  It is black in color above, white below, with light orange, webbed feet, a pair of orange-yellow nasal knobs, and a small, erectile crest on its forehead.  Like the imperial shag, it has a ring of blue skin around the eyes.  The difference between the two species, as well as the other species of related cormorants collectively named "blue eyed shags", is largely superficial, with a ready identification marker the amount of white on the cheeks.
 +
 
 +
==Range and habitat==
 +
This species is found in the South Shetland Islands to roughly 68<sup>o</sup> south on the Antarctic peninsula<ref>https://www.coolantarctica.com/Antarctica%20fact%20file/wildlife/blue_eyed_shags.php</ref>, the southernmost of any cormorant species.  It is a marine coastal bird, never far from land when hunting for its prey at sea; when seen feeding it is found in groups of up to a hundred or more birds called "rafts".
 +
 
 +
==Reproduction==
 +
Antarctic shags breed on top of cliffs and rocks in conical nests or flattened heaps of seaweed, moss, grass, guano, and mud.  Females lay 2 to 3 eggs in October or November which are incubated by both parents for up to five weeks.  Chicks are hatched without a coat of down, and are especially dependent on the parent birds as a result.  Chicks become independent after 40 to 45 days.
    
==References==
 
==References==
Block, Siteadmin, SkipCaptcha, Upload, Automoderated users, delete, edit, Moderators, move, protect, rollback, Administrators
27,336

edits

Navigation menu