| Line 29: |
Line 29: |
| | |subtribe= | | |subtribe= |
| | |genera= | | |genera= |
| − | |genus= Tursiops | + | |genus=Tursiops |
| | |subgenus= | | |subgenus= |
| − | |species=T. truncatus | + | |species=T. aduncus<br/>T. australis<br/>T. truncatus |
| − | |binomialname=Tursiops truncatus | + | |binomialname= |
| | |sub= | | |sub= |
| | |alt= | | |alt= |
| | }} | | }} |
| − | The '''bottlnose dolphin''' is perhaps the most well-known species of [[cetacea]]n, due in large part to their unmatched range and widespread use in theme parks, [[dolphinarium]]s, and cinema. | + | The '''bottlnose dolphin''' is three species of the genus ''Tursiops'', found in warm to temperate waters worldwide, and perhaps the most well-known species of [[cetacea]]n, due in large part to their unmatched range and widespread use in theme parks, television, and film. |
| | | | |
| − | ==Intelligence== | + | ==Description== |
| | + | Bottlenose dolphins can reach a length of 13 feet, and weigh up to 660 pounds. Females are slightly smaller than males. They are largely a monochrome gray to blue-gray in color, with the ventral side usually lighter. The beak (snout) is shorter in relation to the length of the head than in the ''Delphinus'' and ''Stenella'' species; when closed, the mouth gives an affectionate, "smiling" appearance. The melon is well defined and set off from the muzzle by a fold. The fin is large and sickle-shaped. |
| | | | |
| − | ==Human Interaction== | + | ===Species=== |
| | + | *[[Burrunan dolphin]], ''Tursiops australis'' |
| | + | *[[Common bottlenose dolphin]], ''Tursiops truncatus'' |
| | + | *[[Indo-Pacific bottlenose dolphin]], ''Tursiops aduncus'' |
| | | | |
| − | ===In the Wild=== | + | ==Range== |
| − | | + | The bottlenose dolphin inhabits the tropical, subtropical and temperate regions of all oceans and is also found in the North Sea and the Mediterranean. ''T. aduncus'', on the other hand, is mainly found in Indo-Pacific tropical coastal waters above the continental shelf, from the Red Sea and the east coast of Africa across the Indian Ocean to the western Pacific. ''T. australis'' has a very small range on the coast and in lagoons in the Australian state of Victoria. |
| − | ===In Captivity===
| |
| | | | |
| | ==References== | | ==References== |