| − | The '''lesser yellow-headed vulture''' (''Cathartes burrovianus'') is the smallest member of the family of New World vultures (Cathartidae), and is found in Central America and northern and central South America. | + | The '''lesser yellow-headed vulture''' (''Cathartes burrovianus'') is the smallest member of the family of New World vultures (Cathartidae). It is found in Central America and northern and central South America. |
| − | Lesser yellow-headed vultures are 20 to 25 inches long and 2 to 3.4 pounds. It reaches a wing span of 5 to 5.4 feet, its tail is short and 7 to 9 inches long. Males are slightly smaller than the females. The plumage is dark; the back and upper wings are black, while below it is dark brown. While viewing in flight the bird appears black when seen from below, the wings are silvery, and the tail is gray. The head is naked, yellow or orange, forehead and neck red also, while the vertex, and sometimes also the throat are blue-gray. The scalp is wrinkled. Beaks and legs are whitish to pink. Young birds have yellowish legs, a dark head and beak, and a bright neck. | + | Lesser yellow-headed vultures are 20 to 25 inches long and 2 to 3.4 pounds. They is reaches a wing span of 5 to 5.4 feet, tail is short and 7 to 9 inches long. Males are slightly smaller than the females. The plumage is dark; the back and upper wings are black, while below it is dark brown. While viewing in flight the bird appears black when seen from below, the wings are silvery, and the tail is gray. The head is naked, yellow or orange, forehead and neck red also, while the vertex, and sometimes also the throat are blue-gray. The scalp is wrinkled. Beaks and legs are whitish to pink. Young birds have yellowish legs, a dark head and beak, and a bright neck. |
| − | These vultures often sit on posts or other low platforms; they look for their food by flying low over the ground in a rocking glide, rarely flying high. A keen sense of smell - in addition to excellent eyesight - enables them to find carrion. | + | These vultures often sit on posts or other low platforms. While It is looking for their food by flying low over the ground in a rocking glide, despite rarely flying high. A keen sense of smell - in addition to excellent eyesight + It can find carrion. |
| − | Their reproductive biology is largely unknown. In Surinam they were observed to raise their brood in hollow tree trunks. Parents with two newly fled young birds have been observed in Colombia in May. | + | Their reproductive biology has largely been unknown. Surinam, a place where people live in South America, claimed that they were observed to raise their brood in hollow tree trunks. Observers in Colombia claimed that their parents with two newly filed young birds were observed in Columbia in May. |