| | The mating season for deer reaches its peak in [[November]] and [[December]], as antlered stags round up females and fight for their possession. [[Antlers]] are shed after the breeding season, from mid-[[January]] to about mid-[[April]]. Most mature bucks in good condition have lost theirs by the end of February; immature bucks generally lose them a little later. Males and females mix freely while traveling together in groups during winter months, often down to the desert floor. Dominance is largely a function of size, with the largest males, which possess the largest antlers, performing most of the copulations. Deer breed in late November and early December. A buck will find a suitable doe and they will often play chase games at breakneck speeds before mating. They will remain together for several days. When antlers start growing again in the spring, the group breaks up. The females go off by themselves and eventually give birth and nurse their young; the males wander in friendly twosomes or small bands throughout the summer months as antlers grow. From April through June, after about a 400-day gestation period, the doe delivers 3 to 8 young (normally 5). Fawns are born in late May or early June. A doe will usually produce a single fawn the first year she gives birth and then produce twins in following years. The fawn, colored reddish with white spots, weighs about 60 pounds at birth. It must nurse within the first hour and stand within the first 12 hours. During early weeks of life, the fawn sees its mother only at mealtimes for feeding. Spots begin to fade by the end of the first month. They have white camouflage spots and are further protected by having little or no scent. Fawns usually stay with the doe for the first full year. | | The mating season for deer reaches its peak in [[November]] and [[December]], as antlered stags round up females and fight for their possession. [[Antlers]] are shed after the breeding season, from mid-[[January]] to about mid-[[April]]. Most mature bucks in good condition have lost theirs by the end of February; immature bucks generally lose them a little later. Males and females mix freely while traveling together in groups during winter months, often down to the desert floor. Dominance is largely a function of size, with the largest males, which possess the largest antlers, performing most of the copulations. Deer breed in late November and early December. A buck will find a suitable doe and they will often play chase games at breakneck speeds before mating. They will remain together for several days. When antlers start growing again in the spring, the group breaks up. The females go off by themselves and eventually give birth and nurse their young; the males wander in friendly twosomes or small bands throughout the summer months as antlers grow. From April through June, after about a 400-day gestation period, the doe delivers 3 to 8 young (normally 5). Fawns are born in late May or early June. A doe will usually produce a single fawn the first year she gives birth and then produce twins in following years. The fawn, colored reddish with white spots, weighs about 60 pounds at birth. It must nurse within the first hour and stand within the first 12 hours. During early weeks of life, the fawn sees its mother only at mealtimes for feeding. Spots begin to fade by the end of the first month. They have white camouflage spots and are further protected by having little or no scent. Fawns usually stay with the doe for the first full year. |