| Line 1: |
Line 1: |
| − | The '''Loon''' is a large water bird on the [[Northern hemisphere]]. Of the five [[species]], four live in [[North America]], while one is an occasional visitor to [[Alaska]].
| + | {{Taxonomy |
| | + | |name=Loon |
| | + | |image= |
| | + | |caption= |
| | + | |domain=Eukaryota |
| | + | |kingdom=Animalia |
| | + | |subkingdom=Bilateria |
| | + | |branch=Deuterostomia |
| | + | |superphylum= |
| | + | |phylum=Chordata |
| | + | |subphylum=Vertebrata |
| | + | |infraphylum=Gnathostomata |
| | + | |microphylum= |
| | + | |superdivision= |
| | + | |division= |
| | + | |subdivision= |
| | + | |superclass=Tetrapoda |
| | + | |class=Aves |
| | + | |subclass=Neornithes |
| | + | |infraclass=Neognathae |
| | + | |superorder= |
| | + | |order=Gaviiformes |
| | + | |suborder=Ciconii |
| | + | |infraorder=Ciconiides |
| | + | |superfamily= |
| | + | |families= |
| | + | |family=Gaviidae |
| | + | |subfamily= |
| | + | |supertribe= |
| | + | |tribe= |
| | + | |subtribe= |
| | + | |genera= |
| | + | |genus=Gavia |
| | + | |subgenus= |
| | + | |species=G. adamsii<br/>G. arctica<br/>G. immer<br/>G. pacifica<br/>G. stellata |
| | + | |binomialname= |
| | + | |syn= |
| | + | |sub= |
| | + | |alt= |
| | + | |regionimg= |
| | + | |pop= |
| | + | |conservation= |
| | + | }} |
| | + | '''Loons''' are several species of large water birds found in northern areas of [[North America]] and [[Eurasia]]. |
| | | | |
| | Loons range in size between 25 and 34 inches long. They are normally grey or brown, except in the breeding season when the [[male]]s of most species will sport feathers of deep black, flecked with white. | | Loons range in size between 25 and 34 inches long. They are normally grey or brown, except in the breeding season when the [[male]]s of most species will sport feathers of deep black, flecked with white. |
| Line 8: |
Line 51: |
| | | | |
| | ==Species of Loon== | | ==Species of Loon== |
| − | * [[Red-throated Loon]] - the smallest species; the male has a red throat in the breeding season. | + | * [[Red-throated Loon]] (''Gavia stellata'') - the smallest species; the male has a red throat in the breeding season. |
| − | * [[Pacific Loon]] | + | * [[Pacific Loon]] (''Gavia pacifica'') |
| − | * [[Arctic Loon]] - not normally resident in North America, but it sometimes breeds in Alaska. | + | * [[Arctic Loon]] (''Gavia arctica'') - not normally resident in North America, but it sometimes breeds in Alaska. |
| − | * [[Common Loon]] - this species can be heard year round; the inly species to spend the winter far inland, in the south-eastern United states. | + | * [[Common Loon]] (''Gavia immer'') - this species can be heard year round; the inly species to spend the winter far inland, in the south-eastern United states. |
| − | * [[Yellow-billed Loon]] - The largest species, and the most northerly, nesting only in [[Arctic]] areas of [[Siberia]], Alaska and [[Canada]]. | + | * [[Yellow-billed Loon]] (''Gavia adamsii'') - The largest species, and the most northerly, nesting only in [[Arctic]] areas of [[Siberia]], Alaska and [[Canada]]. |
| | | | |
| | ==Source== | | ==Source== |