Changes

Jump to navigation Jump to search
1,499 bytes added ,  03:31, July 19, 2012
m
no edit summary
Line 20: Line 20:  
|infraclass=Neoaves
 
|infraclass=Neoaves
 
|superorder=Passerimorphae
 
|superorder=Passerimorphae
−
|order=Ciconiiformes
+
|order=Falconiformes
−
|suborder=Ciconii
+
|suborder=
 
|infraorder=Falconides
 
|infraorder=Falconides
 
|superfamily=
 
|superfamily=
Line 42: Line 42:  
|conservation=Near threatened<ref>http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/144488/0</ref>  
 
|conservation=Near threatened<ref>http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/144488/0</ref>  
 
}}
 
}}
 +
The '''harpy eagle''' (''Harpia harpyja'') is a large diurnal bird native to the rain forests of Central and South America.  Among the largest of [[eagle]]s, the harpy is facing a reduction in numbers due to habitat loss and perceived or imagined threats to livestock and human life.
 +
 +
==Description==
 +
The harpy eagle is predominately dark grey to black above; its underside is white.  The head is a lighter shade of gray, and bears a crest of feathers which it raises according to mood.  The only difference between male and female is size; males are between 8-10 pounds in weight, with females nearly twice the size.
 +
 +
The harpy was named for the creatures of Greek mythology (''harpazein'', ἁρπάζειν, "to snatch"), said to be sharp-clawed vultures bearing the faces of women.  The best-known victim of the harpies was Phineus, a blind seer who was robbed of his food by them as punishment by the gods, and who was releaved of them by Jason in his quest for the [[Golden Fleece]].
 +
 +
==Distribution and habitat==
 +
The harpy is found from southern [[Mexico]], and as far south as northern [[Argentina]] and [[Paraguay]].  Their habitat is the rainforest, generally the upper area or canopy, and they stray outside of forested areas if an easy meal is available.
 +
 +
==Feeding==
 +
The harpy actively takes prey roughly equivalent in weight to the bird itself; this prey is mainly tree-dwelling (sloths, monkeys, opossums), but they won't hesitate to go after prey found on the ground (small deer, coatis).
    
==References==
 
==References==
Block, Siteadmin, SkipCaptcha, Upload, Automoderated users, delete, edit, Moderators, move, protect, rollback, Administrators
27,336

edits

Navigation menu