| Line 19: |
Line 19: |
| | |subclass=Neornithes | | |subclass=Neornithes |
| | |infraclass=Neoaves | | |infraclass=Neoaves |
| − | |superorder=Passerimorphae | + | |superorder= |
| | |order=Accipitriformes | | |order=Accipitriformes |
| − | |suborder= | + | |suborder=Accipitres |
| − | |infraorder=Falconides | + | |infraorder= |
| − | |superfamily= | + | |superfamily=Accipitroidea |
| | |families= | | |families= |
| − | |family=Accipitridae | + | |family=Accipitridae |
| | |subfamily=Buteoninae | | |subfamily=Buteoninae |
| | |supertribe= | | |supertribe= |
| Line 39: |
Line 39: |
| | |alt= | | |alt= |
| | |regionimg= | | |regionimg= |
| − | |pop= | + | |pop=2,000,000+ (2016 est.)<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22735514/113552417#population</ref> |
| − | |conservation=Least concern<ref>http://www.iucnredlist.org/details/22735514/0</ref> | + | |conservation=Least concern<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22735514/113552417</ref> |
| | }} | | }} |
| | + | The '''common black hawk''' (''Buteogallus anthracinus'') is a species of [[bird of prey]] of the family Accipitridae, and found primarily in the coastal areas of southern [[North America]] to northern [[South America]]. |
| | + | |
| | + | ==Description== |
| | + | The common black hawk is a medium-sized, broad-winged raptor, about 17 to 21 inches in length, a wingspan of 41.7 to 50.4 inches, and weighs 27.9 to 42.3 ounces. Females are slightly larger than males. It is black or a deep fuscous brown in color, bearing a short, black tail with a single broad white band. The beak is black with a yellow cere, and the legs are yellow. Juveniles are dark brown above with a lightly-colored belly, and bear irregular dark spots or stripes throughout. |
| | + | |
| | + | The call consists of a distinctive, shrill ''"speenk-speenk-spee-spee-spee"'', usually in sets of ten to fifteen<ref>https://www.xeno-canto.org/species/Buteogallus-anthracinus</ref>. |
| | + | |
| | + | ===Subspecies=== |
| | + | *''Buteogallus anthracinus anthracinus''; southwestern United States to northern South America, St. Vincent and Trinidad |
| | + | *''Buteogallus anthracinus bangsi''; Pacific coast of Costa Rica and Panama; Pearl Islands |
| | + | *''Buteogallus anthracinus rhizophorae''; Pacific coast of El Salvador and Honduras |
| | + | *''Buteogallus anthracinus subtilis''; Pacific coast of Colombia, Ecuador and extreme northern Peru |
| | + | *''Buteogallus anthracinus utilensis''; Mexico (Cancún, Cozumel Island) and islands in Gulf of Honduras |
| | + | |
| | + | Some authorities place ''B. a. bangzi'', ''B. a. subtilis'', and ''B. a. utilensis'' as subspecies of the mangrove black hawk, ''Buteogallus subtilis''<ref>http://www.globalraptors.org/grin/SpeciesExtended.asp?specID=8083&catID=2002</ref>; recent genetic testing has strengthened the position of the mangrove black hawk as a subspecies of ''B. anthracinus''<ref>http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCprop294.htm</ref><ref>http://www.globalraptors.org/grin/researchers/uploads/155/manbhbullboc.pdf</ref>. Once considered a sixth subspecies, the [[Cuban black hawk]] (''Buteogallus gundlachii'') has been declared a species in its own right<ref>https://pdfs.semanticscholar.org/f326/da7e414c2808ce6221a64930a2d5f921e1cd.pdf</ref>. |
| | + | |
| | + | ==Range and habitat== |
| | + | The common black hawk is found from northern Mexico southwards to Columbia, Venezuela, and the Guianas; they breed in a large area of central Mexico northwards into southern Arizona. They are primarily a coastal bird, preferring mud and salt flats, mangrove forests above high tide level, swamp or wet montane forests, and freshwater lakes, from sea level to 1,500 feet elevation. |
| | | | |
| | ==References== | | ==References== |
| − | {{Reflist}}
| + | <small><references/></small> |
| | | | |
| − | [[Category:Birds of Prey]][[Category:Hawks]] | + | [[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Hawks]] |