Difference between revisions of "Sulphur-crested Cockatoo"
DavidB4-bot (talk | contribs) (→top: clean up) |
|||
| (5 intermediate revisions by 2 users not shown) | |||
| Line 1: | Line 1: | ||
{{Taxonomy | {{Taxonomy | ||
| − | |image=Sulphur- | + | |name=Sulphur-crested Cockatoo |
| − | |kingdom= | + | |image=Sulphur-crested Cockatoo.jpg |
| + | |caption= | ||
| + | |domain=Eukaryota | ||
| + | |kingdom=Animalia | ||
| + | |subkingdom=Bilateria | ||
| + | |branch=Deuterostomia | ||
| + | |superphylum= | ||
|phylum=Chordata | |phylum=Chordata | ||
| + | |subphylum=Vertebrata | ||
| + | |infraphylum=Gnathostomata | ||
| + | |microphylum= | ||
| + | |superdivision= | ||
| + | |division= | ||
| + | |subdivision= | ||
| + | |superclass=Tetrapoda | ||
|class=Aves | |class=Aves | ||
| − | |subclass= | + | |subclass=Neornithes |
| − | |infraclass= | + | |infraclass=Neoaves |
| − | |superorder= | + | |superorder=Psittacimorphae |
| − | |order=Psittaciformes | + | |order=Psittaciformes |
| + | |suborder= | ||
| + | |infraorder= | ||
| + | |superfamily= | ||
| + | |families= | ||
|family=Cacatuidae | |family=Cacatuidae | ||
| + | |subfamily=Calyptorhynchinae | ||
| + | |supertribe= | ||
| + | |tribe= | ||
| + | |subtribe= | ||
| + | |genera= | ||
|genus=Cacatua | |genus=Cacatua | ||
| − | |species=galerita | + | |subgenus=Cacatua |
| − | |binomialname= | + | |species=C. galerita |
| + | |binomialname= | ||
| + | |syn= | ||
| + | |sub=C. galerita eleonora<br/>C. galerita fitzroyi<br/>C. galerita galerita<br/>C. galerita triton | ||
| + | |alt= | ||
| + | |regionimg= | ||
| + | |pop= | ||
| + | |conservation= | ||
}} | }} | ||
| − | |||
The '''Sulphur-crested Cockatoo''' is a [[parrot]] that is found mainly in the northern and eastern areas of [[Australia]], including [[Tasmania]], and in [[Papua New Guinea|New Guinea]] and the [[Aru Islands]], and has been introduced to the [[Perth]] area of [[Western Australia]] as well as [[New Zealand]] and [[Indonesia]].<ref>Australian Museum, 2003</ref> | The '''Sulphur-crested Cockatoo''' is a [[parrot]] that is found mainly in the northern and eastern areas of [[Australia]], including [[Tasmania]], and in [[Papua New Guinea|New Guinea]] and the [[Aru Islands]], and has been introduced to the [[Perth]] area of [[Western Australia]] as well as [[New Zealand]] and [[Indonesia]].<ref>Australian Museum, 2003</ref> | ||
Sulphur-crested Cockatoos in the wild in urban areas have become a nuisance, as they use their strong beak to destroy timber decking and panelling on houses. | Sulphur-crested Cockatoos in the wild in urban areas have become a nuisance, as they use their strong beak to destroy timber decking and panelling on houses. | ||
| − | In rural areas, they are a pest for farmers of grain, fruit, and nut crops and in Western Australia are a declared pest.<ref name="DofA">Dept. of Agriculture</ref> | + | In rural areas, they are a pest for farmers of grain, fruit, and nut crops and in Western Australia are a declared pest.,<ref name="DofA">Dept. of Agriculture</ref> |
They also emit a loud screeching sound, which has been described as like someone being strangled.<ref name="David">David</ref> | They also emit a loud screeching sound, which has been described as like someone being strangled.<ref name="David">David</ref> | ||
They have been observed in flocks of up to 100 birds.<ref name="DofA" /> | They have been observed in flocks of up to 100 birds.<ref name="DofA" /> | ||
| − | Sulphur-crested Cockatoos are popular [[pet]]s, can live for 100 years in captivity<ref name="DofA" /> | + | Sulphur-crested Cockatoos are popular [[pet]]s, can live for 100 years in captivity,<ref name="DofA" /> and will often bond with one person.<ref name="David" /> |
== Sources == | == Sources == | ||
| Line 28: | Line 56: | ||
* David, Mark, [http://www.mdavid.com.au/cockatoo/sulphurcrested.html Sulphur-crested cockatoo] | * David, Mark, [http://www.mdavid.com.au/cockatoo/sulphurcrested.html Sulphur-crested cockatoo] | ||
* Department of Agriculture, Western Australia, [http://www.agric.wa.gov.au/pls/portal30/docs/FOLDER/IKMP/PW/VP/BIRD/F08601.PDF Sulphur-crested cockatoo Farmnote 86/2001], 2001. | * Department of Agriculture, Western Australia, [http://www.agric.wa.gov.au/pls/portal30/docs/FOLDER/IKMP/PW/VP/BIRD/F08601.PDF Sulphur-crested cockatoo Farmnote 86/2001], 2001. | ||
| + | == References == | ||
| + | {{reflist|2}} | ||
| − | [[Category:Birds]] | + | [[Category:Birds]][[Category:Parrots]][[Category:Cockatoos]] |
[[Category:New Zealand]] | [[Category:New Zealand]] | ||
[[Category:Australia]] | [[Category:Australia]] | ||
Latest revision as of 23:16, June 24, 2016
The Sulphur-crested Cockatoo is a parrot that is found mainly in the northern and eastern areas of Australia, including Tasmania, and in New Guinea and the Aru Islands, and has been introduced to the Perth area of Western Australia as well as New Zealand and Indonesia.[1]
| Sulphur-crested Cockatoo | |
|---|---|
| Scientific classification | |
| Kingdom Information | |
| Domain | Eukaryota |
| Kingdom | Animalia |
| Subkingdom | Bilateria |
| Branch | Deuterostomia |
| Phylum Information | |
| Phylum | Chordata |
| Sub-phylum | Vertebrata |
| Infraphylum | Gnathostomata |
| Class Information | |
| Superclass | Tetrapoda |
| Class | Aves |
| Sub-class | Neornithes |
| Infra-class | Neoaves |
| Order Information | |
| Superorder | Psittacimorphae |
| Order | Psittaciformes |
| Family Information | |
| Family | Cacatuidae |
| Sub-family | Calyptorhynchinae |
| Genus Information | |
| Genus | Cacatua |
| Subgenus | Cacatua |
| Species Information | |
| Species | C. galerita |
| Subspecies | C. galerita eleonora C. galerita fitzroyi C. galerita galerita C. galerita triton |
| Population statistics | |
Sulphur-crested Cockatoos in the wild in urban areas have become a nuisance, as they use their strong beak to destroy timber decking and panelling on houses. In rural areas, they are a pest for farmers of grain, fruit, and nut crops and in Western Australia are a declared pest.,[2] They also emit a loud screeching sound, which has been described as like someone being strangled.[3] They have been observed in flocks of up to 100 birds.[2]
Sulphur-crested Cockatoos are popular pets, can live for 100 years in captivity,[2] and will often bond with one person.[3]
Sources
- Australian Museum, Sulphur-crested Cockatoo, 2003.
- Australian Museum, Sulphur-crested Cockatoo Fact File, 2007.
- David, Mark, Sulphur-crested cockatoo
- Department of Agriculture, Western Australia, Sulphur-crested cockatoo Farmnote 86/2001, 2001.