Difference between revisions of "Zebra"
m |
(bold text) |
||
| (11 intermediate revisions by 4 users not shown) | |||
| Line 2: | Line 2: | ||
|name=Zebra | |name=Zebra | ||
|image=67275975 vVzy1OLk PICT0158.jpg | |image=67275975 vVzy1OLk PICT0158.jpg | ||
| − | |caption= | + | |caption=<small>Burchell's zebra<br/>''Equus quagga''</small> |
| − | | | + | |domain=Eukaryota |
|kingdom= Animalia | |kingdom= Animalia | ||
| − | |subkingdom= | + | |subkingdom=Bilateria |
| + | |branch=Deuterostomia | ||
|superphylum= | |superphylum= | ||
|phylum=Chordata | |phylum=Chordata | ||
| − | |subphylum= | + | |subphylum=Vertebrata |
| − | |infraphylum= | + | |infraphylum=Gnathostomata |
|microphylum= | |microphylum= | ||
|superdivision= | |superdivision= | ||
|division= | |division= | ||
|subdivision= | |subdivision= | ||
| − | |superclass= | + | |superclass=Tetrapoda |
|class=Mammalia | |class=Mammalia | ||
| − | |subclass= | + | |subclass=Theriiformes |
| − | |infraclass= | + | |infraclass=Holotheria |
| − | |superorder= | + | |superorder=Preptotheria |
|order=Perissodactyla | |order=Perissodactyla | ||
|suborder=Hippomorpha | |suborder=Hippomorpha | ||
| Line 26: | Line 27: | ||
|subfamily= | |subfamily= | ||
|supertribe= | |supertribe= | ||
| − | |tribe= | + | |tribe= |
|subtribe= | |subtribe= | ||
|genera= | |genera= | ||
|genus=Equus | |genus=Equus | ||
| − | |subgenus= | + | |subgenus= |
|species=E. grevyi<br>E. quagga<br>E. zebra | |species=E. grevyi<br>E. quagga<br>E. zebra | ||
|binomialname= | |binomialname= | ||
| − | |sub= | + | |sub= |
|alt= | |alt= | ||
|regionimg=Zebra locations.PNG | |regionimg=Zebra locations.PNG | ||
| Line 39: | Line 40: | ||
|conservation= | |conservation= | ||
}} | }} | ||
| − | Zebras are several members of the horse family Equidae | + | '''Zebras''' are several members of the horse family Equidae that inhabit the grasslands of [[sub-Saharan Africa]]. They are immediately recognizable for their striking black-and-white striped hides. |
==Description== | ==Description== | ||
| − | + | The largest species, Grevy’s zebra stands approximately 55 inches at the shoulder and weighs up to 990 pounds, about the same size as a typical domestic horse. The remaining zebras average just over 4 feet and weigh under 750 pounds. All have stiff, erect manes and short tails. | |
| − | |||
| − | |||
| − | |||
| − | |||
| − | |||
| − | The | + | The stripes differ among the species as well. The plains and mountain zebras share a bold, wide pattern, with the stripes in the plains zebra wrapping around the entire body; in the remaining species the belly is clear of stripes. In the Grevy's zebra the stripe pattern consists of fine lines while in the extinct [[quagga]] the body of the animal was predominantly brown, the stripes confined only to the head, neck, and shoulders. |
| − | + | ===Species=== | |
| + | *Grevy’s zebra, ''Equus grevyi''; Somalia, Ethiopia, and Kenya | ||
| + | *Burchell's zebra (Plains zebra), ''Equus quagga''; eastern and southern Africa | ||
| + | *Mountain zebra, ''Equus zebra''; western South Africa and Namibia | ||
==Habits== | ==Habits== | ||
| − | Like horses, zebras band together in small-to-large herds led by a stallion. Due to the inefficient nature of their digestive system, zebras spend nearly half their time feeding. All zebras have keen hearing and good eyesight, and the plains zebra usually mixes with other animals such as wildebeests, antelope, and cape buffalo to further protect themselves from predators. [[Lion]]s, [[leopard]]s, [[hyena]]s, and [[hunting dog]]s prey upon them on the plains, and when crossing rivers during their migrations they are preyed upon by crocodiles. | + | Like horses, zebras band together in small-to-large herds led by a stallion. Due to the inefficient nature of their digestive system, zebras spend nearly half their time feeding. All zebras have keen hearing and good eyesight, and the plains zebra usually mixes with other animals such as wildebeests, antelope, and cape buffalo to further protect themselves from predators. [[Lion]]s, [[leopard]]s, [[hyena]]s, and [[African wild dog|hunting dog]]s prey upon them on the plains, and when crossing rivers during their migrations they are preyed upon by crocodiles. |
| − | Both the mountain and Grevy's zebras are endangered due to human hunting and the altering of habitats for agricultural use; both species currently number less than 10,000 each. The quagga was extensively hunted until becoming extinct in the | + | Both the mountain and Grevy's zebras are endangered due to human hunting and the altering of habitats for agricultural use; both species currently number less than 10,000 each. The quagga was extensively hunted until becoming extinct in the 1880s. |
A hybrid animal known as a “zebroid” (horse-zebra) has been successfully used as a draft animal in South Africa, and like the more familiar [[mule]], it is sterile. | A hybrid animal known as a “zebroid” (horse-zebra) has been successfully used as a draft animal in South Africa, and like the more familiar [[mule]], it is sterile. | ||
| − | + | [[Category:Perissodactyla]] | |
| − | [[Category: | + | [[Category:Mammals]] |
| + | [[Category:Equids]] | ||
Latest revision as of 21:03, August 13, 2025
Zebras are several members of the horse family Equidae that inhabit the grasslands of sub-Saharan Africa. They are immediately recognizable for their striking black-and-white striped hides.
| Zebra | |
|---|---|
| Burchell's zebra Equus quagga | |
| Scientific classification | |
| Kingdom Information | |
| Domain | Eukaryota |
| Kingdom | Animalia |
| Subkingdom | Bilateria |
| Branch | Deuterostomia |
| Phylum Information | |
| Phylum | Chordata |
| Sub-phylum | Vertebrata |
| Infraphylum | Gnathostomata |
| Class Information | |
| Superclass | Tetrapoda |
| Class | Mammalia |
| Sub-class | Theriiformes |
| Infra-class | Holotheria |
| Order Information | |
| Superorder | Preptotheria |
| Order | Perissodactyla |
| Sub-order | Hippomorpha |
| Family Information | |
| Family | Equidae |
| Genus Information | |
| Genus | Equus |
| Species Information | |
| Species | E. grevyi E. quagga E. zebra |
| Population statistics | |
Description
The largest species, Grevyâs zebra stands approximately 55 inches at the shoulder and weighs up to 990 pounds, about the same size as a typical domestic horse. The remaining zebras average just over 4 feet and weigh under 750 pounds. All have stiff, erect manes and short tails.
The stripes differ among the species as well. The plains and mountain zebras share a bold, wide pattern, with the stripes in the plains zebra wrapping around the entire body; in the remaining species the belly is clear of stripes. In the Grevy's zebra the stripe pattern consists of fine lines while in the extinct quagga the body of the animal was predominantly brown, the stripes confined only to the head, neck, and shoulders.
Species
- Grevyâs zebra, Equus grevyi; Somalia, Ethiopia, and Kenya
- Burchell's zebra (Plains zebra), Equus quagga; eastern and southern Africa
- Mountain zebra, Equus zebra; western South Africa and Namibia
Habits
Like horses, zebras band together in small-to-large herds led by a stallion. Due to the inefficient nature of their digestive system, zebras spend nearly half their time feeding. All zebras have keen hearing and good eyesight, and the plains zebra usually mixes with other animals such as wildebeests, antelope, and cape buffalo to further protect themselves from predators. Lions, leopards, hyenas, and hunting dogs prey upon them on the plains, and when crossing rivers during their migrations they are preyed upon by crocodiles.
Both the mountain and Grevy's zebras are endangered due to human hunting and the altering of habitats for agricultural use; both species currently number less than 10,000 each. The quagga was extensively hunted until becoming extinct in the 1880s.
A hybrid animal known as a âzebroidâ (horse-zebra) has been successfully used as a draft animal in South Africa, and like the more familiar mule, it is sterile.