| Line 24: |
Line 24: |
| | |infraorder= | | |infraorder= |
| | |superfamily= | | |superfamily= |
| − | |families=Strigidae | + | |families= |
| − | |family= | + | |family=Strigidae |
| | |subfamily=Striginae | | |subfamily=Striginae |
| | |supertribe= | | |supertribe= |
| − | |tribe=Bombini | + | |tribe= |
| | |subtribe= | | |subtribe= |
| | |genera= | | |genera= |
| Line 40: |
Line 40: |
| | |regionimg= | | |regionimg= |
| | |pop= | | |pop= |
| − | |conservation= | + | |conservation=Least concern<ref>http://www.iucnredlist.org/details/61741628/0</ref> |
| | }} | | }} |
| | + | The '''spotted eagle owl''' (''Bubo africanus'') is a bird or prey of the family Strigidae, and is found in much of sub-Saharan Africa. |
| | + | |
| | + | ==Description== |
| | + | Although considered large, the spotted eagle owl is one of the smaller birds of the genus ''Bubo'', with a length of 18 inches, a wingspan of 39 to 55 inches, and a body weight of 1.1 to 1.9 pounds. Females are slightly larger than males. |
| | + | |
| | + | The upper plumage is brown in color, and mottled throughout in dark brown, light brown, and creamy-white; both primary and secondary flight feathers are barred. The underside is lighter in color, with fine brown barring offset by irregular brown patches. The facial disk is a pale ochre, with a pair of faintly dark rings radiating outward towards a single black disk border. The ear tufts are prominent, and seem to extend directly from the yellow eyes. Legs are feathered to the toes. |
| | + | |
| | + | ===Subspecies=== |
| | + | *''Bubo africanus africanus''; Gabon, southern D. R. Congo, southern Uganda, central Kenya south to South Africa |
| | + | *''Bubo africanus milesi''; southwestern Arabia, Yemen and Oman |
| | + | *''Bubo africanus tanae''; Kenya: central and lower Tana River, Lali Hills |
| | + | Some authorities consider the subspecies ''B. a. tanae'' to be the same as ''B. a. africanus''<ref>https://avibase.bsc-eoc.org/species.jsp?lang=EN&avibaseid=04423361B199ACA0</ref>, and possibly a lightly-colored variant<ref>http://www.hbw.com/species/spotted-eagle-owl-bubo-africanus</ref>. |
| | + | |
| | + | ==Habitat== |
| | + | Spotted eagle owls prefer rocky areas in treeless areas, semi-desert and light forest. He is active at dusk and at night. From a high vantage point, it hunts for small mammals and lizards, large insects, and occasionally other birds. |
| | + | |
| | + | ==References== |
| | + | <small><references/></small> |
| | + | |
| | [[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Owls]][[Category:Eagle Owls]] | | [[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Owls]][[Category:Eagle Owls]] |