| Line 21: |
Line 21: |
| | |superorder=Charadriimorphae | | |superorder=Charadriimorphae |
| | |order=Charadriiformes | | |order=Charadriiformes |
| − | |suborder= | + | |suborder=Lari |
| − | |infraorder=Charadriides | + | |infraorder=Alcides |
| − | |superfamily=Laroidea | + | |superfamily= |
| | |family=Alcidae | | |family=Alcidae |
| | |subfamily=Alcinae | | |subfamily=Alcinae |
| Line 37: |
Line 37: |
| | |alt= | | |alt= |
| | |regionimg= | | |regionimg= |
| − | |pop= | + | |pop=>18,000,000 (2018 est.)<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22694841/132577296#population</ref> |
| − | |conservation= | + | |conservation=Least concern<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22694841/132577296</ref> |
| | }} | | }} |
| | The '''common murre''', also known as the '''common guillemot''' or '''thin-billed murre''' (''Uria aalge'') is a species of sea [[bird]] of the family Alcidae, and found in the low-Arctic waters and coastlines of the north Pacific and Atlantic oceans. | | The '''common murre''', also known as the '''common guillemot''' or '''thin-billed murre''' (''Uria aalge'') is a species of sea [[bird]] of the family Alcidae, and found in the low-Arctic waters and coastlines of the north Pacific and Atlantic oceans. |
| Line 50: |
Line 50: |
| | *''Uria aalge californica''; United States: Washington state to southern California | | *''Uria aalge californica''; United States: Washington state to southern California |
| | *''Uria aalge inornata''; Korea, Japan and Russia (Kamchatka) to Bering Sea and Canada (British Columbia) | | *''Uria aalge inornata''; Korea, Japan and Russia (Kamchatka) to Bering Sea and Canada (British Columbia) |
| | + | |
| | + | ==Range and habitat== |
| | + | Within the Atlantic Ocean, the common murre is found from eastern Greenland, south to Labrador, Newfoundland, and Nova Scotia in Canada, to Cape Cod in the United States; eastward it is found on Svalbard south to Scandinavia, the Iceland, the British Isles, and northern Europe south to the southern Spanish coast. In the Pacific Ocean it is found in western Alaska and the Bering Sea, southwards to the Aleutians, Japan and eastern China, and western Canada south to California. |
| | + | |
| | + | It is found in sub-Arctic, ice-free waters, with breeding colonies established around islands and shorelines with rocky cliff faces. In the Atlantic breeding colonies are in the west between the 43<sup>o</sup> and 56<sup>o</sup> northern latitude and in the east between 40<sup>o</sup> and 75<sup>o</sup> northern latitude. In the Pacific they breed on the Asian coasts between 40<sup>o</sup> and 70<sup>o</sup> northern latitude, on the North American Pacific coast their breeding area ranges from the 36<sup>o</sup> to 68<sup>o</sup> northern latitude in Alaska. Northern birds migrate south during winter for ice-free waters. |
| | + | |
| | + | ==Threats== |
| | + | The IUCN has classified this species as least concern, due to its large range and extensive numbers, estimated to be in excess of 18 million birds. They are, however, susceptible to immediate and sudden changes to their environment. A breeding population on Bear Island in the Barents Sea was reduced by 85% due to over-fishing, while a decline in numbers within the Irish Sea has been blamed on oil leaks from vessels sunk in [[World War II]]<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22694841/132577296#threats</ref>. |
| | | | |
| | ==References== | | ==References== |