| Line 24: |
Line 24: |
| | |infraorder= | | |infraorder= |
| | |superfamily= | | |superfamily= |
| − | |families=Strigidae | + | |families= |
| − | |family= | + | |family=Strigidae |
| | |subfamily=Striginae | | |subfamily=Striginae |
| | |supertribe= | | |supertribe= |
| − | |tribe=Bombini | + | |tribe= |
| | |subtribe= | | |subtribe= |
| | |genera= | | |genera= |
| − | |genus=Ciccaba | + | |genus=Strix |
| | |subgenus= | | |subgenus= |
| − | |species=C. virgata | + | |species=S. virgata |
| | |binomialname= | | |binomialname= |
| − | |syn= | + | |syn=''Ciccaba virgata'' |
| | |sub= | | |sub= |
| | |alt= | | |alt= |
| | |regionimg= | | |regionimg= |
| | |pop= | | |pop= |
| − | |conservation= | + | |conservation=Least concern<ref>http://www.iucnredlist.org/details/22689122/0</ref> |
| | }} | | }} |
| | + | The '''mottled owl''' (''Strix virgata'') is a species of [[owl]] found in the tropical forests of Central and South America. |
| | + | |
| | + | ==Description== |
| | + | The mottled owl reaches a length of between 11.8 to 13.7 inches. Its plumage is dark brown on the upper side with bright spots, with the underside white or yellow-brown with distinct dark-brown stripes. There are several color variants in which the mottling of the upper side changes into a striation, depending on the region in which they are found. The birds of the Amazonian forest are, however, reddish-brown, slightly larger and have an orange-yellow striation. The face veil is very well developed and delineated by white feathers. |
| | + | |
| | + | ===Subspecies=== |
| | + | *''Strix virgata borelliana''; eastern Paraguay to southeastern Brazil and northeastern Argentina (Misiones) |
| | + | *''Strix virgata centralis''; southeastern Mexico (Oaxaca and Veracruz) to western Panama |
| | + | *''Strix virgata macconnelli''; Guyana, Suriname, French Guiana |
| | + | *''Strix virgata squamulata''; Mexico: Sonora to Guerrero, Guanajuato and Morelos |
| | + | *''Strix virgata superciliaris''; Brazil: north-central to northeastern Amazon River basin |
| | + | *''Strix virgata tamaulipensis''; Mexico: southern Nuevo León and Tamaulipas |
| | + | *''Strix virgata virgata''; eastern Panama to Colombia, Venezuela and Ecuador; Trinidad |
| | + | |
| | + | Mottled owls are very frequent within its overall range; it is active at night, feeding on small birds, reptiles, and insects. Breeding is in April to May and the female places two dirty brown eggs in a tree cave or the abandoned nest of a bird of prey. |
| | + | |
| | + | Mottled owls are one of four species formerly of the genus ''[[Ciccaba]]''; genetics suggested a closer relationship to birds of the genus ''[[Strix]]'' than was previously believed, resulting in a change of classification<ref>http://www.planetofbirds.com/strigiformes-strigidae-black-and-white-owl-strix-nigrolineata</ref>. |
| | + | |
| | + | ==References== |
| | + | <small><references/></small> |
| | [[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Owls]] | | [[Category:Birds]][[Category:Birds of Prey]][[Category:Owls]] |