| − | The common murre is medium-sized, about 15–18 inches in length, a wingspan of 24–29 inches, and weigh between 2 to 2.7 pounds. Plumage above is dark brown to black, from the head to the back and wings; the underside of the body is white. Their long dark beak is thin and pointed, tail is short and rounded. Some individuals from the North Atlantic have the so-called "bridled" shape, with a thin white eye circle and a white line that stretches behind the eye. Winter plumage is almost identical except that the throat and cheeks turn white and a dark line appears behind the eye. Males are indistinguishable from females. | + | The common murre is medium-sized, about 15–18 inches in length, a wingspan of 24–29 inches, and weigh between 2 and 2.7 pounds. Plumage above is dark brown to black, from the head to the back and wings; the underside of the body is white. Their long dark beak is thin and pointed, tail is short and rounded. Some individuals from the North Atlantic have the so-called "bridled" shape, with a thin white eye circle and a white line that stretches behind the eye. Winter plumage is almost identical except that the throat and cheeks turn white and a dark line appears behind the eye. Males are indistinguishable from females. |
| − | The IUCN has classified this species as least concern, due to its large range and extensive numbers, estimated to be in excess of 18 million birds. They are, however, susceptible to immediate and sudden changes to their environment. A breeding population on Bear Island in the Barents Sea was reduced by 85% due to over-fishing, while a decline in numbers within the Irish Sea has been blamed on oil leaks from vessels sunk in [[World War II]]<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22694841/132577296#threats</ref>. | + | The IUCN has classified this species as least concern, due to its large range and extensive numbers, estimated to be in excess of 18 million birds. They are, however, susceptible to immediate and sudden changes to their environment. A breeding population on Bear Island in the Barents Sea was reduced by 85% due to over-fishing, while a decline in numbers within the Irish Sea has been blamed on oil leaks from vessels sunk in [[World War II]].<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22694841/132577296#threats</ref> |