| Line 19: |
Line 19: |
| | |subclass=Neornithes | | |subclass=Neornithes |
| | |infraclass=Neoaves | | |infraclass=Neoaves |
| − | |superorder=Passerimorphae | + | |superorder= |
| | |order=Accipitriformes | | |order=Accipitriformes |
| − | |suborder= | + | |suborder=Accipitres |
| − | |infraorder=Falconides | + | |infraorder= |
| − | |superfamily= | + | |superfamily=Accipitroidea |
| | |families= | | |families= |
| | |family=Accipitridae | | |family=Accipitridae |
| Line 39: |
Line 39: |
| | |alt= | | |alt= |
| | |regionimg= | | |regionimg= |
| − | |pop=3,000 est (2008) | + | |pop=3,000 est (2008)<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22695277/93500599#population</ref> |
| − | |conservation=Near-threatened<ref>http://www.iucnredlist.org/details/22695277/0</ref> | + | |conservation=Near-threatened<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22695277/93500599</ref> |
| | }} | | }} |
| − | The '''fasciated snake-eagle''' or '''southern banded snake-eagle''' (''Circaetus fasciolatus'') is a small [[eagle]] found in parts of southern and eastern Africa. | + | The '''fasciated snake-eagle''' or '''southern banded snake-eagle''' (''Circaetus fasciolatus'') is a small [[eagle]] of the family Accipitridae, and found near the coastline of much of eastern Africa. |
| | | | |
| | ==Description== | | ==Description== |
| − | Fasciated snake-eagles are small, no more than two feet in length. It is dark brown above, with reddish-brown to rufus-brown underparts, barred white below the breast. The tail is long, and bears three white bars. The face is rather greyish, with a yellow cere. Juvenile birds are similar, but with white underparts streaked in black. | + | Fasciated snake-eagles are small, with a length of 21 to 23 inches, a wingspan of 46 to 50 inches, and a weight of 32 to 39.1 ounces. Females are larger than males. It is dark brown above, with reddish-brown to rufus-brown underparts, barred white below the breast. The tail is long, and bears three white bars. The face is rather greyish, with a yellow cere. Juvenile birds are similar, but with white underparts streaked in black. |
| | + | |
| | + | The call is ''"ko-ko-ko-kaw"'', high-pitched, noisy and frequent, made while either perched or in flight. |
| | + | |
| | + | ==Range and habitat== |
| | + | Fasciated snake-eagles are found along a band of eastern Africa, from southern Somalia southwards to the northern part of South Africa<ref>http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/southern-banded-snake-eagle-circaetus-fasciolatus/distribution</ref>, and inland from the coast to an average distance of 100 miles inland, with several river basins - such as the Sava - extending its range further inland. |
| | + | |
| | + | It is a secretive bird, inhabiting the dense, wooded evergreen forests near the coasts, as well as riverine and lakeside forests; although it has been seen in more open environments such as wooded grasslands, it is rarely seen outside of this forest environment. |
| | | | |
| | ==Threats== | | ==Threats== |
| − | Fasciated snake-eagles are found in southern [[Somalia]], [[Kenya]], [[Tanzania]], [[Mozambique]] to north-eastern [[South Africa]]; the Save River in Mozambique allows them to inhabit south-eastern Zimbabwe. Discounting the Save, the areas in which they live are no more than 16 miles from the coast, and man has made inroads into the coastal forested areas, particularly along rivers where lumber has been extracted for use as timber, electrical and telephone poles, firewood, and charcoal. It is suspected to have disappeared from these areas in Mozambique between the Save and Limpopo rivers. The total population within South Africa may be no more than 50 pairs. | + | Fasciated snake-eagles are found in southern [[Somalia]], [[Kenya]], [[Tanzania]], [[Mozambique]] to north-eastern [[South Africa]]; the Save River in Mozambique allows them to inhabit south-eastern Zimbabwe. Discounting the Save, the areas in which they live are no more than 16 miles from the coast, and man has made inroads into the coastal forested areas, particularly along rivers where lumber has been extracted for use as timber, electrical and telephone poles, firewood, and charcoal. It is suspected to have disappeared from these areas in Mozambique between the Save and Limpopo rivers. The total population within South Africa may be no more than 50 pairs<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22695277/93500599#threats</ref>. |
| | | | |
| | ==References== | | ==References== |