Changes

Jump to navigation Jump to search
130 bytes removed ,  18:01, January 12, 2019
m
no edit summary
Line 50: Line 50:     
==Range and habitat==
 
==Range and habitat==
−
Fasciated snake-eagles are found along a band of eastern Africa, from southern Somalia southwards to the northern part of South Africa<ref>http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/southern-banded-snake-eagle-circaetus-fasciolatus/distribution</ref>, and inland from the coast to an  average distance of 100 miles inland, with several river basins - such as the Sava - extending its range further inland.  
+
Fasciated snake-eagles are found along a band of eastern Africa, from southern [[Somalia]] southwards to [[Kenya]], [[Tanzania]], [[Mozambique]], to north-eastern [[South Africa]]<ref>http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/southern-banded-snake-eagle-circaetus-fasciolatus/distribution</ref>, and inland from the coast to an  average distance of 100 miles inland, with several river basins - such as the Save River in Mozambique, which allows them to inhabit south-eastern Zimbabwe - extending its range further inland.  
    
It is a secretive bird, inhabiting the dense, wooded evergreen forests near the coasts, as well as riverine and lakeside forests; although it has been seen in more open environments such as wooded grasslands, it is rarely seen outside of this forest environment.
 
It is a secretive bird, inhabiting the dense, wooded evergreen forests near the coasts, as well as riverine and lakeside forests; although it has been seen in more open environments such as wooded grasslands, it is rarely seen outside of this forest environment.
    
==Threats==
 
==Threats==
−
Fasciated snake-eagles are found in southern [[Somalia]], [[Kenya]], [[Tanzania]], [[Mozambique]] to north-eastern [[South Africa]]; the Save River in Mozambique allows them to inhabit south-eastern Zimbabwe.  Discounting the Save, the areas in which they live are no more than 16 miles from the coast, and man has made inroads into the coastal forested areas, particularly along rivers where lumber has been extracted for use as timber, electrical and telephone poles, firewood, and charcoal.  It is suspected to have disappeared from these areas in Mozambique between the Save and Limpopo rivers.  The total population within South Africa may be no more than 50 pairs<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22695277/93500599#threats</ref>.
+
The ICUN has classified this bird as "near-threatened", as man has made inroads into the coastal forested areas, particularly along rivers where lumber has been extracted for use as timber, electrical and telephone poles, firewood, and charcoal.  It is suspected to have disappeared from these areas in Mozambique between the Save and Limpopo rivers.  The total population within South Africa may be no more than 50 pairs<ref>https://www.iucnredlist.org/species/22695277/93500599#threats</ref>.
    
==References==
 
==References==
Block, Siteadmin, SkipCaptcha, Upload, Automoderated users, delete, edit, Moderators, move, protect, rollback, Administrators
27,336

edits

Navigation menu